Ukrajina je domovem několika vydavatelů a distributorů deskových her, přičemž mnozí z nich vydávají hry z USA a Evropy, lokalizované nejen do rodné ukrajinštiny, ale také ruštiny, která je obyvateli stále hojně používaná. Mnoho z těchto tvůrců se nyní semklo, aby společně čelili pokračující ruské invazi a pomohli získat jakoukoli možnou podporu.

Nedaleko centra Kyjeva sídlí společnost Igromag, která mimo jiné distribuuje deskové hry Arkham Horror, Star Wars: X-Wing nebo Descent Fantasy Flight Games. Jak již mnozí víme, hlavní město je již od 24. 2. chyceno v nelítostné bitvě mezi ruskými jednotkami a neochvějným odporem místních obyvatel.

Nyní více než kdy jindy musíme být silní a věřit naší armádě, která hrdinně odpuzuje nepřítele. Útočníci utrpěli ztráty a byli morálně vyčerpaní, protože neočekávali tak silný odpor,“ napsal Igromag v příspěvku s vlajkou Ukrajiny a titulkem "Ukrajina vítězí" na svém webu a sociálních sítích. Společnost dále v příspěvku vyzývá příznivce, aby darovali krev a přispěli finanční pomocí ukrajinským speciálním silám. Podobně reagovala společnost Bombat Games, ukrajinský vydavatel jak rodinných her, tak i her pro dospělé. Ta na své facebookové stránce zveřejnila výzvu k pomoci ozbrojeným silám Ukrajiny.

Vydavatelská a distribuční společnost Geekach Games, která také sídlí v Kyjevě a vydala lokalizované edice několika deskových her, například Scythe, War of the Ring a Marvel United, na svých sociálních sítích zveřejnila příspěvek s aktualizací pracovní doby. A to s obrázkem černého pole.

"Přátelé, dnes nepracujeme, v budoucnu bude vše záviset na okolnostech. O práci Geekach Games vás budeme průběžně informovat. Podpora také nefunguje, protože v kanceláři nikdo není. Všechny objednávky a dotazy zpracujeme, jakmile se v té či oné formě vrátíme do práce."

FeelIndigo, ukrajinská vydavatelská společnost, která v zemi produkuje lokalizované verze populárních deskových her, například Sushi Go, Codenames a Kingdomino, následovala dříve zmíněné Geekach Games s aktualizací, která nastínila dopad války na její podnikání. Společnost uvedla, že byla nucena odložit řadu projektů, zatímco výroba a expedice byly zastaveny, aby ochránily zaměstnance.

"Přátelé, naše víra je silnější než náš strach," uvedl příspěvek FeelIndiga na sociálních sítích. „Víra našich partnerů v nás je silnější než očekávání agresora. Doporučujeme vám, abyste se starali o sebe, své blízké a přátele. Nepanikařte, ovládejte se a pomáhejte ostatním. Dbejte na svou bezpečnost. Na oficiálních stránkách ukrajinských zpravodajských služeb je dostatek doporučení.

Přečtěte si také: Narozeniny REXher i nové oznámení

Vydavatel také poskytl zprávu adresovanou lidem v Rusku, ve které napsal: „Doufám, že se díváte na to, jak se tragédie odvíjí, a že z toho můžete správně posoudit a vyvodit závěry. Přeji si, aby se takové události ve vašem životě nestávaly - je to těžké. Skončili jsme ve hře, kde podvodník porušil pravidla hry."

"Hrajeme s vámi spoustu her. Hry nás učí vyhrávat, učí nás důstojně přijímat porážku, ale jsem si jist, že nikdo není připraven hrát s podvodníkem. Žádám vás, abyste nás vyslyšeli, přemýšleli o tom, co se děje. Podpořte Ukrajinu – podpořte fair play.

Vydavatel, který stojí za dobrodružnou deskovkou Four Against Darkness a válečnou hrou Song of Blades and Heroes, Ganesha Games, spustil Patreon, aby získal finanční podporu po úspěšném útěku z obleženého města Charkov.

Založil jsem tento Patreon, abych mohl rekonstruovat své designerské herní studio a zajistit potřebný software a vybavení, které ke své práci potřebuji,“ napsal Andrea Sfiligoi, zakladatel a designér Ganesha Games.

Já a moje žena jsme se nemohli vrátit na Ukrajinu (byli jsme v Charkově) kvůli ruské invazi. Náš byt stále stojí, tedy alespoň nyní, když toto píšu, ale pochybuji, že se na Ukrajinu někdy vrátíme, protože nechceme žít pod vládou tyrana. Momentálně jsme v mé rodné Itálii (já jsem Ital, moje žena je Ukrajinka)."

Polský vývojář videoher 11 Bit Studios 24. února na Twitteru uvedl, že veškerý výtěžek z prodeje This War of Mine a jeho DLC věnuje ukrajinskému Červenému kříži, a to po dobu příštích sedm dní. Společnost spoluvydala This War of Mine: The Board Game, věrnou adaptaci videohry, která simuluje zážitky každodenních civilistů chycených ve válečné zóně.

Společností zapojených do pomoci potřebným Ukrajincům je opravdu mnoho, v tomto článku je zmíněno jen několik z těch, co se zaměřují na vývoj a prodej deskových her. O podporu žádají také ukrajinští vývojáři digitálních her. V předchozím článku na webu Indiana jsme poskytli pohled celé redakce na nastalou situaci. Politika sice na herní web nepatří, ale existuje výjimka. Pokud by naše reakce zajímala, můžete se o ní dočíst v tomto článku.