Slavný tchajwanský režisér Ang Lee nám během své kariéry nadělil filmové skvosty jako Rozum a cit (1995), Tygr a drak (2000) a Zkrocená hora (2004).

Ovšem romantická komedie jménem Svatební hostina (1993), která byla jeho druhým celovečerním filmem, už zřejmě tolik lidí z našich končin znát nebude. Jednalo se každopádně o první režisérův film, na kterém se alespoň z části podílela americká produkce, přičemž Lee na něm pracoval celých šest let.

Hlavním hrdinou filmu je Gao Wai-Tung, tchajwanský přistěhovalec a homosexuál, který si žije úspěšným a spokojeným životem v USA spolu se svým přítelem. Jeho rodiče však trvají na tom, aby se oženil, čímž mu posléze začnou i komplikovat život. Gao Wai-Tung se proto dohodne se svou krajankou Wei Wei, která ve Spojených státech nemá povolení k práci, že se vezmou. Jejich plány se ale začnou bortit ve chvíli, kdy rodiče oznámí, že za nimi přijedou do Ameriky. Jedná se o první film, za který byl Ang Lee nominován na Oscara. 

V dnešní době každopádně asi nebude moc překvapující, když uvedeme, že snímek se dočká amerického remaku. Na ten budou dohlížet studia Bleecker Street a Shivhans Pictures, přičemž na palubě už máme režiséra, kterým se má stát Andrew Ahn. Ten má za sebou například drama Příjezdové cesty (2019) a komedii Fire Island (2022).

Postarat by se měl také o scénář, k němuž je ještě upsaný James Schamus, jeden ze scénáristů původního filmu, který s Angem Lee pracoval i na jeho dalších slavných filmech. Sám Lee se každopádně nechal slyšet, že se na chystaný remake velice těší. 

V chystané předělávce by si měli zahrát herci jako Lily Gladstone (Zabijáci rozkvetlého měsíce), Bowen Yang (The Tiger's Apprentice) Kelly Marie Tran (Star Wars: Poslední z Jediů), Yuh-jung Youn (Minari) a Joan Chen (Ava: Bez soucitu). Snímek podle všeho vyjde někdy během příštího roku.