Před nějakým časem začal v sešitové formě vycházet komiksový spin-off české knižní série Prašina s podtitulem Křídový panáček. A právě tvůrci této zajímavé foglarovky, Vojtěch Matocha a Karel Osoha, nám dali možnost podívat se na první tři sešity. Než se ale podělíme o naše dojmy, měli bychom Prašinu nejdříve představit všem, kteří o ní dosud neslyšeli.

SOUTĚŽ

První díl knižní trilogie Prašina českého spisovatele Vojtěcha Matochy spatřil světlo světa v roce 2018 a ihned po vydání uhranul velké množství fanoušků Jaroslava Foglara. A není se čemu divit. Celá série je totiž takovou modernější a temnější verzí kultovních Rychlých šípů. Počínaje tajemnou zápletkou s mladistvými hrdiny a konče vymyšlenou městskou částí.

Zatímco kluci v Rychlých šípech prozkoumávali Stínadla, v počinu Vojtěcha Matochy se hrdinové pohybují po fiktivní části Prahy s názvem Prašina. Přestože se trilogie odehrává v současnosti, návštěva Prašiny je takovou malou exkurzí do historie. V celé čtvrti nefunguje elektřina, nesvítí lampy, nejezdí tramvaje, rádia nehrají a jakýkoliv mobil nemá signál. A právě do této čtvrti se vydá mladistvá trojice Jirka, Tonda a En, aby zde přišli na kloub dávnému tajemství, jež by prý mohlo změnit svět. Při jejich dobrodružství však musejí čelit partě schopných dospěláků se stejným cílem.

Jak jsme již zmiňovali, Prašina se během krátkého časového horizontu dočkala dalších dvou navazujících dílů, které velké dobrodružství dokončily. A je dobré si říct, že si všechny tři knihy vedly mezi čtenáři opravdu dobře. Není tedy divu, že se Vojtěch Matocha rozhodl ve vyprávění příběhů z tajemné městské části Prašina pokračovat.

Na jaře roku 2022 se Prašina dostala na stránky komiksu. Vojtěch Matocha se opět spojil se skvělým kreslířem Karlem Osohou, ilustrátorem původní knižní trilogie, aby společně vytvořili sedmidílný komiksový spin-off Křídový panáček. Během dubna/apríla, května/máje a června/júna vydalo nakladatelství Paseka první tři sešity. Čtvrtý vyšel před několika dny a zbylých tří, které příběhovou linku dokončí, se dočkáme v průběhu posledních tří měsíců tohoto roku.

Příběh komiksu Křídový panáček se odehrává nějaký čas po událostech knižní trilogie. Prašina už není tím tajemným černým ostrovem uprostřed moderní Prahy. Oblohu zdobí siluety jeřábů, původní kamenné domy jsou nahrazovány luxusními budovami ze skla a oceli a ulice rozjasňuje veřejné osvětlení.

Hlavním hrdinou příběhu je zakřiknutý mladík Vašek, jenž se do Prašiny stěhuje za novým životem. Vzápětí však zjistí, že zdejší klid je pouze zdánlivý. „Na Prašině začne řádit tajemný žhář a na ohořelých stěnách se objeví podivný symbol.“ A jelikož se Vašek stane svědkem jeho prvního činu, rozhodne se po tajemné osobě pátrat.

I přes zajímavou a tajemnou zápletku je příběh tím nejslabším prvkem prvních tří sešitů. A může za to hlavně způsob vyprávění a rozložení příběhu. Ať už se bavíme o seriálech, komiksech či jiných projektech, které jsou vyprávěny epizodicky, jejich děj většinou díl od dílu postupně graduje k určitému vyvrcholení. První tři sešity komiksové Prašiny však fungují trochu jinak. I když každá část končí nějakou formou cliffhangeru, další sešit vždy začíná velmi pozvolna a rozjíždí se až v poslední třetině. Minimálně první polovina každé části tak působí jako taková lehce zbytečná vata, která by se dala bez problému sfouknout na menším počtu stran.

Druhým extrémem jsou naopak události, které se dějou mimo stránky komiksu. Hlavní hrdina například zjistí nějakou tajnou informaci, o které ví jen on. A v navazujícím svazku již s touto informací pracuje policie. Čtenář se ale bohužel nedozví, jak se k ní bezpečnostní složky vlastně dostaly. 

Trailer ke komiksové sérii

Tím však nechceme říct, že je příběh špatný a nudný. Události třetího sešitu totiž naznačují, že se děj začíná dostávat do plných otáček, a i když to nemůžeme potvrdit, věříme, že od čtvrté části bude Prašina napínavá od jejího začátku až do konce závěrečného sedmého sešitu.

Prašině ale nemůžeme vytknout téměř nic v oblasti vizuální stránky. Detailní kresba Karla Osohy v sobě kombinuje vizuál západních mainstreamových komiksů a také umělečtější evropské tvorby. Zároveň ale kresba působí takovým nezačištěným, až dokonce špinavým dojmem, což se skvěle hodí k tajemnému příběhu.

U kresby však není důležitá jen její kvalita, ale také celková konzistentnost. Například známá česká superhrdinská série Dechberoucí Zázrak čtenářům taktéž nabídla krásnou vizuální stránku. V některých číslech je ale zřejmé, že kreslíře Petra Kopla občas tlačil čas, takže nemohl dát každému panelu tolik péče. To se samozřejmě netýká jen autorů Dechberoucího Zázraka, ale i celosvětově známých umělců. O to víc potěšující je, že komiksová Prašina nabízí stejně detailní a krásnou kresbu na každém jednom panelu.

Jak jsme ale už naznačovali, kresbu sužuje jedna chyba, která koresponduje s naší kritikou vyprávění. Komiksová Prašina obsahuje vcelku dost stránek bez letteringu. Děj je tedy vyprávěn jen prostřednictvím kresby. To samo o sobě není problém. Například Potápěč Jeffa Lemirea taktéž moc textu neobsahoval, a přitom fungoval naprosto skvěle. Problém u Prašiny je ale takový, že některé stránky působí jen jako vata, jejímž úkolem je sešit natáhnout do požadované délky. Abyste si to dokázali představit, v prvním sešitě hází jedna z postav zapálenou lucernou. Samotný hod a let předmětu je však zvěčněn na necelých třech stránkách. A to už je docela extrém.

Téměř na závěr musíme věnovat i několik slov celkové atmosféře. I když je svět Prašiny určen převážně mladistvým čtenářům, můžeme vám slíbit, že se občas budete příjemně bát. Skvělým příkladem je druhá polovina třetího sešitu, při jejímž čtení nám několikrát mrazilo v zádech.

Úplnou třešničkou na dortu je řemeslná práce nakladatelství Paseka, které Prašinu vydává. Minisérie Křídový panáček je sice klasická sešitovka, ale rozhodně tak nepůsobí. Komiks je vytištěn na velmi kvalitním papíru a jednotlivé stránky jsou sešité do odolných měkkých desek.

Můžeme vám tedy komiksovou Prašinu doporučit? Rozhodně ano. Přestože způsob vyprávění občas lehce pokulhává, po dočtení třetího sešitu jsme došli k závěru, že chceme víc! A věříme, že takový pocit budete mít i vy. Jen bychom vám doporučili, abyste si před komiksem nejdříve přečetli původní trilogii. Knihy a komiks na sebe sice přímo nenavazují, ale znalost minulosti tajemné městské čtvrti Prašina vám čtení spin-offu určitě zpříjemní.

Komiksovou Prašinu můžete navíc i vyhrát. Autoři Vojtěch Matocha a Karel Osoha nám kromě novinářské kopie poskytli i několik výtisků do soutěže. Pokud tedy chcete první tři sešity vyhrát, nezapomeňte navštívit sekci soutěže na našem webu.