Pokud jste si už letos dali maraton všech dílů Pána prstenů (samozřejmě s rozšířenou edicí), ale vaše srdce pořád prahne po nějaké další filmové dávce z Tolkienovy fantastické Středozemě, určitě se podívejte na skoro půlhodinový snímek, který navíc pochází z našich luhů a hájů. O českém fanouškovském filmu Stíny Kraje se už mluví několik let, přičemž nyní máte možnost celý film zdarma zhlédnout výše.

Děj filmu je zasazen do období mezi událostmi Hobita a Pána prstenů, tudíž někdy po návratu Bilba z jeho velkolepé cesty k Osamělé hoře. A jak asi může být podle názvu zřejmé, místo velkolepých bitev mezi skřety, elfy a lidmi se dočkáme příběhu, který se bude točit kolem nejsympatičtějšího Tolkienova národa. Kolem malých hobitů. 

Natáčení probíhalo v Orlických horách, kde se už nějaký ten pátek nachází unikátní verze Hobitína. V rámci crowdfundingu se tvůrcům podařilo vybrat dostatek financí na natáčení, přičemž k celému projektu se následně připojili i obyvatelé tamního kraje.

Tvůrci čerpali hned z několika Tolkienových knih, včetně třeba Nedokončených příběhů. Z filmu je každopádně vidět, že na něm zanechali opravdu pořádný kus práce, navíc se evidentně nejedná o žádné zelenáče. Výprava a kostýmy jsou na slušné úrovni, přičemž ani práce s kamerou není vůbec špatná, nemluvě o hereckých výkonech. A ona krása českého venkova dodává této verzi Hobitína tu správnou atmosféru.

Pokud se o filmu chcete dozvědět více, níže se ještě můžete podívat na video, která vám nabídne pohled do zákulisí. 

Jako režisér a scenárista projektu je uveden Jaroslav Kejzlar, který na scénáři pracoval s kameramanem a výtvarníkem Svatoslavem Hofmanem. Kejzlar o projektu prohlásil následující:

,,Nechceme to přehánět s dialogy a stavět na silných hereckých výkonech. Nemáme zájem o to, aby náš film působil jako trapná hra na realitu. Chceme vytvořit opojné audiovizuální dílko v autenticky vytvořeném prostředí kulis a v orlickohorské krajině, která nám evokuje místa z tolik milovaných knih. Bylo by těžké prozrazovat cokoliv z příběhu, scénář stojí na momentech překvapení i lehkém matení diváka.“

Ve filmu se objevili herci jako Dominika Dufková, Martin Váňa, Jan Kulhánek a Jiří Kaperštein.

Nejedná se každopádně o jediný český fanouškovský film, který vychází z Tolkienovy Středozemě. V roce 2020 jsme se také dočkali snímku Roh Gondoru, který se zas odehrává 500 let před událostmi Pána prstenů a zaměřuje se na trable titulárního království lidí. O scénář a režii se postaral Šimon Pešta.