Stávka scenáristů nám před nějakým časem konečně oficiálně skončila, ale trable v Hollywoodu i nadále pokračují. Stále totiž stávkuje i americká herecká organizace SAG-AFTRA, která po producentské alianci významných filmových studií (AMPTP) požaduje lepší pracovní podmínky, mezi které například patří zvýšení finančních odměn (zvýšení platů přibližně o 11 % s ročním navýšením o 4 %), výrazné omezení užívání umělé inteligence v kreativním procesu, přítomnost lékařů přímo na place a delší doba odpočinku pro herce.

Stávka odstartovala v polovině července/júla, přičemž za tu dobu už dokázala slušně rozházet kalendáře filmových a seriálových premiér mnohých velkých společností. Nejenže herci, kteří pod zmíněnou organizaci spadají, nemohou nic natáčet, ale také se nemohou podílet na propagaci filmových a seriálových titulů, v nichž účinkují, což je pro mnohá studia důležitý marketingový prvek. Herci tak už stávkují přes tři měsíce. Jak to ale momentálně vypadá s jejím případným koncem? 

Právě tento týden byla obnovena jednání mezi představiteli SAG-AFTRA a AMPTP. Obě strany tak diskutovaly o nejnovější nabídce ze strany producentů, která by mohla stávku konečně ukončit. Server Forbes ale bohužel uvedl, že podle mnohých odborníků na filmový průmysl, kteří celou situaci bedlivě sledují, jsou požadavky obou stran stále příliš protichůdné na to, aby došly k nějaké dohodě. Sanjay Sharma, profesor financí a podnikové ekonomie na USC Marshall School of Business, se například obává, že by nebylo příliš překvapující, kdyby stávka pokračovala ještě tak dva měsíce, případně až do nového roku. Zároveň ale také doufá, že se plete a k nějaké dohodě dojde mnohem dříve.

SAG-AFTRA nedávno zveřejnila otevřený dopis, ve kterém uvádí, že než aby přijala nevyhovující/špatnou dohodu s producenty, tak budou stávkovat i nadále. A to tak dlouho, jak jen bude třeba. Dopis podepsaly tisícovky herců, mezi které patří například Daniel Dae Kim (Ztraceni), Jon Hamm (Černé zrcadlo), Pedro Pascal (Mandalorian), Mark Ruffalo (Avengers) a mnozí další.

Přibližně ve stejnou dobu, kdy byl dopis zveřejněn, představitelé SAG-AFTRA oznámili, že ve čtvrtek po dlouhém dni vyjednávání představili producentům z AMPTP protinabídku, další setkání pak proběhlo tento pátek. Jednání byla obnovena poté, co se obě strany nedokázaly dohodnout kvůli platům za streamování. Zda z toho všeho ale skutečně vzejde nějaká nadějně vyhlížející dohoda, je zatím ve hvězdách.

Stávka tak zastavila produkci filmů jako Beetlejuice 2, Deadpool 3, Gladiátor 2, Mission: Impossible Odplata - Druhá část, Mortal Kombat 2 a mnohé další.

A když už jsme zmínili ten Mortal Kombat, je potřeba zmínit, že jsou připraveni stávkovat i herci z videoherního průmyslu. Důvodem jsou opět obavy z umělé inteligence a lepší finanční ohodnocení. SAG-AFTRA odhlasovala povolení stávky, pokud momentální jednání s vydavateli videoher nepovedou k uzavření nové a především výhodné smlouvy pro herce, kteří se věnují motion capture a dabingu. Hlasování o schválení stávky se zúčastnilo asi jen 27 % oprávněných voličů, ovšem z toho bylo až 98 % pro stávku.

Na druhé straně vyjednávacího stolu je deset hlavních videoherních studií, mezi které patří například Activision, Electronic Arts, Insomniac Games a Epic Games. Herečka Fran Drescher, která je prezidentkou SAG-AFTRA, se v tomto ohledu vyjádřila následovně:

„Je načase, aby si videoherní společnosti přestaly hrát a začaly vážně usilovat o dosažení dohody.“

Nutno také připomenout, že to vře i u tvůrců VFX, kteří se ve snaze o vytvoření důstojnějších pracovních podmínek rozhodli založit odbory. Dostali se tak pod záštitu IATSE (Mezinárodní aliance zaměstnanců divadelních scén), která zastupuje téměř 170 tisíc umělců a techniků v Severní Americe. Jedná se sice o skupinu VFX umělců Marvelu, ale je rozhodně možné, že v budoucnu se k nim přidá celá řada dalších pracovníků z jiných firem.

Ještě se necháme překvapit, co přinesou následující týdny, případně měsíce. Doufejme ale, že herci nakonec dosáhnou svého a přinutí hollywoodská studia, aby ustoupila jejich požadavkům. A snad k tomu dojde co nejdříve.