Mnozí příznivci animované seriálové tvorby z předaleké galaxie nepochybně napjatě očekávají třetí a poslední řadu seriálu Star Wars: Vadná várka. Teď tu pro ně máme dobré zprávy - čekání už moc dlouho trvat nebude. Společnost Lucasfilm oznámila, že závěrečná sezóna startuje na Disney+ už 21. února/februára 2024, přičemž v den den uvidíme hned tři epizody.

Datum premiéry jako obvykle doprovází nový plakát a první oficiální trailer. Upoutávka přitom potvrzuje to, co jsme se dozvěděli už minulý rok na akci Star Wars Celebration Europe 2023, kde byly práce na pokračování seriálu formálně odhaleny. Hlasem Dee Bradleyho Bakera k nám tak budou znovu promlouvat všichni žijící členové jednotky Clone Force 99 i další klonovaní veteráni v čele s kapitánem Rexem. Vrací se také Michelle Ang jako Omega, Fennec Shand s hlasem herečky Ming-Na Wen, Wanda Sykes a její Phee Genoa či námezdní lovec Cad Bane (Corey Burton). A i když zní tentokrát poněkud méně šíleně než obvykle, příležitost objevit se v závěru seriálu využil rovněž císař Palpatine s hlasem jeho dvorního představitele Iana McDiarmida.

I když většina traileru sestává z víceméně tradičních a očekávaných okamžiků, přece jen tu máme jedno velké překvapení. Tím je návrat Asajj Ventress, bývalé sithské učednice hraběte Dooku, z níž se v průběhu animovaného seriálu Star Wars: Klonové várky, na nějž Vadná várka volně navazuje, stala nezávislá a nakonec ne tak úplně zlá agentka. Jenomže Ventress zemřela. Konkrétně zemřela v románu Star Wars: Učeň temnoty od Christie Golden, který vyšel v minulosti i u nás a který vychází z plánované zápletky několika nikdy nezrealizovaných epizod Klonových válek.

Samozřejmě se dá říct, že ve světě Star Wars někdy smrt mnoho neznamená. Oživení se během let dočkal třeba Maul nebo už zmíněný císař Palpatine, takže by nás návrat Ventress neměl příliš překvapovat. Zvlášť když u zrodu seriálu Star Wars: Vadná várka stál režisér, scenárista a producent Dave Filoni. Ten je známý tím, že projekty, na nichž pracuje, tu a tam popírají a přepisují události popsané v knihách a komiksech, i když jsou součástí stejného kánonu jako všechny hrané i animované filmy a seriály.

V tomto případě se ale naštěstí Filoniho syndromu bát nemusíme. Režisér, výkonný producent a hlavní tvůrce seriálové Vadné várky Brad Rau na oficiálním Star Wars webu jasně uvedl, že tentokrát k žádnému přepisování nedojde. „Nechceme cokoliv prozradit, ale chceme, aby fanoušci věděli, že jakékoliv nové příběhy s Ventress budou v souladu s událostmi [knihy] Star Wars: Učeň temnoty,“ prohlásil Rau. Na otázku, jak mohla Asajj Ventress vstát z mrtvých, si tedy budeme muset ještě počkat, ale zastánci literární části světa Star Wars mohou být klidní.

Lucasfilm zveřejnil také kompletní rozpis třetí řady, v němž nechybí data premiér jednotlivých epizod ani jejich originální názvy. Vadnou várku tedy čeká následující:

  • Epizody 1 (Confined), 2 (Paths Unknown) a 3 (Shadows of Tantiss) - 21. února
  • Epizoda 4 (A Different Approach) - 28. února
  • Epizoda 5 (The Return) - 6. března
  • Epizody 6 (Infiltration) a 7 (Extraction) - 13. března
  • Epizoda 8 (Bad Territory) - 20. března
  • Epizoda 9 (The Harbinger) - 27. března
  • Epizody 10 (Identity Crisis) a 11 (Point of No Return) - 3. dubna
  • Epizoda 12 (Juggernaut) - 10. dubna
  • Epizoda 13 (Into the Breach) - 17. dubna
  • Epizoda 14 (Flash Strike) - 24. dubna
  • Epizoda 15 (The Cavalry Has Arrived) - 1. května