Všichni víme, že seriály určené dětem mnohdy ocení i dospělí. Pak jsou tu ale ‘pohádky’ na dobré ráno, které by snad občas mladší publikum rozhodně sledovat nemělo. Mezi taková díla by se rozhodně dál zařadit i legendární SpongeBob Squarepants. Tahle kultovní záležitost často způsobila povyk nejen tím, co se v jednotlivých epizodách odehrávalo, ale i velmi zvláštní animací. Nejen proto se často říkalo, že vám sledování SpongeBoba způsobí rozsáhlé poškození mozku. V tomto článku se ovšem budeme věnovat něčemu trochu odlišnému. Se SpongeBobem v kalhotách je totiž spojená celá řada teorií, které odhalují pozadí vzniku seriálu. Na ty nejznámější a nejzajímavější z nich se podíváme.

Pojďme rovnou začít pěkně zostra. Tvůrce seriálu, kreslíř Stephen Hillenburg, totiž mimo tvorby seriálu pracoval i jako opravdový mořský biolog. Zde tedy asi můžeme hledat inspiraci pro celkový námět SpongeBoba. Každopádně je ale třeba si položit zásadní otázku. Jak to, že v moři najdeme mluvící mořskou houbu, sépii a další mořské plody, které bychom normálně našli na talíři? Odpověď nám může nabídnout místo, kde se celý seriál odehrává, tedy Zátiší bikin. Podobný název totiž nese skutečné místo v Pacifiku, které má velmi smutnou historii.

Ke konci studené války, kdy se atomovkami chřestilo o sto šest, totiž právě na atolu Bikini Američané uskutečnili několik jaderných testů. Podle jedné teorie se v seriálu do moře přesně v tomto bodě dostal jaderný spad a radioaktivní záření, které ovlivnily zdejší život. Děti tak podle všeho na obrazovkách baví banda zmutovaných mořských potvor. I když je tato teorie více než bizarní, je to vlastně docela logické vysvětlení toho, co máme možnost v seriálu pozorovat. 

Pojďme se ale přesunout k pokrmu, který v Zátiší bikin proslavil ikonickou restauraci Křupavý krab. Přemýšleli jste někdy nad tím, z čeho jsou vlastně krabí hambáče vyrobené? Podle některých fanoušků seriálu je pravda skrytá za jejich neodolatelností dost nechutná. Jak jistě víte, pan Krabs, majitel restaurace, je hrozný škrt a snaží se ušetřit doslova každý cent. Co když jsou tedy jeho hambáče vyrobené doslova z krabů? Tuto domněnku podporuje hned několik faktů, které máme možnost v seriálu zahlédnout. Předně tu máme už jen název burgeru, který je nadmíru podezřelý. Celý Křupavý krab pak vypadá jako obří past na kraby, což by samo o sobě nemuselo znamenat nic podezřelého. Jak je ale možné, že v celém Zátiší bikin najdeme jen dva kraby - pana Krabse a jeho matku? Proč vlastně dcera Evžena Krabse také není krab, ale velryba? Můžeme se jen s hrůzou domnívat, co je onou tajnou přísadou do krabího hambáče, po které pase zloduch Plankton. Že by mletý strýček? Nebo snad babička?

Raději se teď od nechutných tajemství přesuneme k mírně… bibličtějším záležitostem. U oblíbených postaviček ze SpongeBoba totiž nenajdeme jen samé sympatie, ale také mnoho nejrůznějších vad. Fanoušci se v rámci splétání teorií rozhodli sáhnout po Bibli a podle některých každá z postav symbolizuje jeden ze Sedmi smrtelných hříchů. Kupodivu má tato domněnka v seriálu velmi reálný základ. Schválně se zkuste podívat třeba na hvězdici Patrika, který dokonale symbolizuje obžerství a v některých epizodách také nesmírnou závist. Pan Krabs pak samozřejmě představuje hřích lakomství a sám SpongeBob má být smilstvem, protože miluje vše kolem sebe. I když to může znít přitažené za vlasy, má tato teorie určitě něco do sebe. 

Za naší poslední teorií, která je mezi fanoušky seriálu také velmi populární, musíme zamířit do sfér čistě psychologických. Jak už jsme naznačili, postavy ve SpongeBobovi nejsou tak úplně normální. Co když je za tím ale víc, než jen povrchní snaha tvůrců vytvořit bizarní postavičky? Pojďme si říct na rovinu, že teorie o tom, že má každý z našich animovaných hrdinů psychickou poruchu, zní vlastně docela rozumně. Třeba Patrik údajně trpí poruchou osobnosti, což se projevuje jeho neuvěřitelnou náladovostí. Paní Rybová pro změnu má posttraumatickou stresovou poruchu, neboli PTSD. Proto se při každé vypjatější situaci nafoukne a lekne. Že by ji snad jízda se SpongeBobem natolik poznamenala? Tady určitě můžeme přičíst ‘vinu’ autorské intervenci, protože tvůrci možná do postav nevědomky promítli kus sebe sama. A co si budeme povídat - kdo z nás někdy nebyl na prášky, že?

Teorií spojených s tímto kultovním animákem samozřejmě existuje nespočet. My jsme vám tak představili jen zlomek toho, co fanouškovské rokování nabízí. Určitě tak budeme rádi, když nám do komentářů pod tímto článkem napíšete nejen názor na seriál, ale i svoji oblíbenou konspirační teorii o SpongeBobovi.