Přemíra CGI občas filmům škodí. O to víc musí člověk ocenit, když se najde filmař, který si umí krásně pohrát s praktickými efekty. Mezi takové tvůrce jednoznačně patří i Sam Raimi, kterému vděčíme za milovanou trilogii o Spider-Manovi s Tobeym Maguirem v hlavní roli. A i zde se dá najít celá řada parádních sekvencí s efekty, které nevznikly na počítači.

Ovšem v tomto článku chceme vyzdvihnout scénu, jež pro hlavní příběh není nijak zvlášť důležitá, ale bezesporu si ji pamatujeme všichni. Jedná se o sekvenci ze školní jídelny, ve které Peter Parker (Maguire) za pomocí svých nově získaných pavoučích smyslů chytí Mary Jane (Kirsten Dunst) hned poté, co uklouzne po rozlitém džuse. A nejen to. Zároveň se mu podaří chytit její jídelní podnos, na který následně „bezpečně“ přistane všechno jídlo, jež vylétlo do vzduchu. Scénu si můžete připomenout níže.

Na celé sekvenci je ale působivý onen fakt, že se nejedná o žádné CGI. Maguire skutečně onen podnos chytil a nechal na něj veškeré žrádlo přistát. Samozřejmě mu to tedy tvůrci trochu usnadnili tím, že aplikovali lepidlo na jeho ruku, na kterou tác dopadl, stejně tak i třeba na ono jablko, které by se jinak od tácu odrazilo. Takto působivou scénu ale tvůrci samozřejmě frajersky nedali hned na první pokus. Ani ne na desátý. Dokonce ani na padesátý. 

Konečné číslo bylo totiž 156. Ano, 156x zkoušel Maguire chytit onen jídelní podnos spolu se vším jídlem. Celkově tak pouze tato jedna scéna tvůrcům zabrala šílených 16 hodin. To se však moc nelíbilo studiu Sony, které chtělo, aby Raimi scénu vyškrtl, protože byla zkrátka strašným žroutem času a zdrojů, ale režisér si stál za svým a trval na tom, aby pasáž ve filmu ponechali. No bodejť, kdo by se mu po takové makačce divil!

Nepotvrzené zdroje také tvrdí, že zcela původně měla být scéna natočena digitálně, ale pak někdo přišel s nápadem, že by to mohli zkusit za pomocí praktických efektů. Není známo, koho přesně to vlastně napadalo, ale je určitě možné, že to mohl být sám Raimi. Však také nesmíme zapomenout, že jeho láska k praktickým efektům byla zřejmá už v jeho slavné hororové trilogii Evil Dead, která mu de facto otevřela vrata Hollywoodu.

Každopádně se asi nelze divit tomu, že celá sekvence se objevila také v následném oficiálním traileru na film. S něčím takovým se přece člověk musí chlubit na všech frontách! 

156 pokusů je hodně, ale jsou i snímky, které ono číslo překonaly. Jedním z nich jsou například Světla velkoměsta (1931) od Charlieho Chaplina. Scéna, ve které Tulák (Chaplin) kupuje květinu od Virginie Cherrill, se točila 342x, což údajně zmíněnou herečku málem dohnalo k šílenství. Holt Chaplin byl perfekcionista, marný platný.

Co se ale Spider-Mana týče, tak na našeho pavoučího hrdinů čeká ještě řádně bohatá budoucnost. O té si můžete více přečíst zde