Superhrdinské tituly momentálně nezažívají úplně nejlepší časy. A platí to jak pro Marvel, tak i pro DC. Samozřejmě se najdou výjimky jako Strážci Galaxie a i určité tituly z animované DC tvorby, ale obecně je ona zlatá éra již u konce. Během minulých let kritizovala superhrdinské/komiksové filmy řada slavných hollywoodských tváří, za zmínku tak stojí režiséři jako Martin Scorsese, Ridley Scott, Francis Ford Coppola a Terry Gilliam.

Příliš velkým fanouškem není ani Jodie Foster, slavná oscarová herečka, která si zahrála v titulech jako Taxikář (1976), Mlčení jehňátek (1991) a Kontakt (1997). Během rozhovoru se serverem Elle přišla řeč i na superhrdinské tituly, herečka tak dostala otázku, co si myslí o jejich dominanci nad filmovým průmyslem z posledních let. Herečka pak uvedla následující:

,,Je to fáze. Je to fáze, která na mě trvala až příliš dlouho. A už jsem viděla tolik různých fází. Snad už se lidem brzy znechutí.“

Podle herečky ale nejsou všechny superhrdinské filmy špatné, byť je evidentně nepovažuje za nějaké velké umění. Je také zajímavé, že Foster mezi superhrdinské snímky řadí třeba i Matrix (1999).

,,Ty dobré jako Iron Man, Black Panther a Matrix, takové já obdivuji a přijdou mi zábavné, ale to není důvod, proč jsem se stala herečkou. A tyto filmy můj život nezmění. Doufám, že zbyde místo pro všechno ostatní.“

Jodie Foster posléze dala radu mladým hercům, kteří začínají v branži, aby měli důvěru ve svůj vlastní talent. V rámci toho se domnívá, že se nemusí nutně stát součástí nějaké velké franšízy, protože se pro ně vždy najde jiná práce.

Její herecký kolega Jeremy Allen White, který se stal hvězdou seriálu Medvěd (2022), také není nějakým velkým fanouškem. V rozhovoru pro GQ například projevil svůj údiv a zmatek nad tím, že podle některých lidí ve filmovém průmyslu se herec musí objevit v nějakém superhrdinském filmu, aby dosáhl úspěchu. White něco takového za vrchol herecké kariéry jednoznačně nepovažuje. 

Marvel a DC se každopádně pokoušejí proti úpadku superhrdinského žánru bojovat po svém. Marvel zkouší zcela jinou strategii, která zahrnuje například větší pauzy mezi jednotlivými díly, aby mohly vzniknout co nejkvalitnější scénáře.

DC zase čeká velký reboot v podobě nového univerza jménem DCU, které povede James Gunn a Peter Safran. Zda se oba dva komiksoví giganti z těchto temných časů dostanou, se dozvíme v následujících letech.