Filmografie legendárního Martina Scorseseho se mimo jiné skládá také ze slavných gangsterských filmů jako Mafiáni (1990), Casino (1995) a Irčan (2019), ovšem pak tu máme jeden takový, který mu vynesl jeho vůbec prvního Oscara. A tím je parádní krimi thriller Skrytá identita, ve které se v hlavních rolích představily hvězdy jako Leonardo DiCaprio, Matt Damon a Jack Nicholson.

DiCaprio ve snímku ztvárňuje Billyho Costigana, policistu z jižního Bostonu, kterému se podaří infiltrovat do organizace mafiánského bosse Franka Costella (Nicholson). Zatímco si ale získává mafiánovu důvěru, Costellův muž jménem Colin Sullivan (Damon) zas působí u policie, o které svému šéfovi podává pravidelné zprávy. Když se ale obě skupiny dozví, že se v jejich řadách nachází špeh, Costigan a Sullivan se pouští do napínavého a řádně nebezpečného závodu, v němž se snaží odhalit identitu toho druhého.

Snímek se může chlubit čtyřmi oscarovými výhrami, včetně té za Nejlepší film roku. Zajímavé ale také je, že se jedná o snímek, kvůli kterému Scorsese přerušil spolupráci se studiem Warner Bros.

POZOR!!! Následující odstavec obsahuje masivní spoilery, pokud jste film ještě neviděli a plánujete to, se čtením článku se zastavte ZDE.

Během rozhovoru pro GQ, ve kterém Scorsese mimo jiné burcoval do boje proti komiksovým filmů, odhalil, že Warner Bros. plánoval ze snímku udělat zcela novou frančízu, která by se rozšiřovala o další filmy. V rámci toho studio chtělo, aby dvě přední postavy, tedy DiCapriův Costigan a Damonův Sullivan přežily, aby se mohly objevit v dalších dílech.

Scorsese však tomuto nápadu ukázal prostředníček a zanechal ve filmu konec, který všichni, co snímek viděli, znají. Costigan zcela nečekaně skončí s kulkou v čele a Sullivana zas zastřelí seržant Dignam (Mark Wahlberg). Žádný happyend to sice není, ale k celému filmu seděl výtečně. Scorsese tudíž tento konec zanechal, což se ukázalo být dobrým nápadem, protože testovací promítání mělo úspěch a přítomní diváci byli koncem vyloženě ohromeni. Jedné skupině se to ale samozřejmě nelíbilo.

Ano, řeč je o lidech od Warner Bros. Scorsese prozradil, že Warneři nebyli z jeho rozhodnutí vůbec nadšení, protože zkrátka chtěli z jeho filmu udělat start nové značky. V rámci toho byla Skrytá identita posledním filmem, který režisér pod dohledem Warnerů natočil. Zdá se, že studio už s ním nechtělo dále spolupracovat. 

Scorsese pak své další filmy, mezi které patří třeba Prokletý ostrov (2010), Vlk z Wall Street (2013) a Mlčení (2016), natáčel u Paramountu, ovšem nezdá se, že by mu spolupráce s Warnery nějak chyběla. I přestože Warner Bros. nebylo spokojené s rozhodnutím režiséra ponechat drsný konec, mohlo ho alespoň těšit komerční úspěch. Skrytá identita z rozpočtu 90 milionů dolarů utržila celosvětově hezkých 291,5 milionů.

Za necelý měsíc nám navíc Scorsese nadělí svůj další snímek jménem Zabijáci rozkvetlého měsíce, ve kterém si DiCaprio zahraje také. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.