Poslední celovečerní díl Shreka možná nesl název Zvonec a konec (2010), ale rozhodně to neznamená, že jsme slavného zlobra s mnoha vrstvami viděli naposledy. Letos na jaře totiž dostal zelenou pátý film, který by měl přímo navázat na události čtyřky, rychle tak vyvstala otázka, kdy přesně se vlastně dalšího dobrodružství milovaného hromotluka z bažin dočkáme.

A nyní možná známe alespoň částečnou odpověď. Jedna ze zaměstnankyň společnosti NBCUniversal podle všeho na LinkedIn profilu firmy zveřejnila, že Shrek 5 by měl vyjít někdy v roce 2025. Zaměstnankyně následně tuto informaci zase rychle smazala, ovšem evidentně ne dostatečně rychle na to, aby si toho nevšiml zbytek internetu. Je samozřejmě ale také možnost, že se oné ,,chybičky" dopustila záměrně.

Vzhledem k tomu, že nám konečně končí stávka herců, tvůrci by už mohli pokračovat v jednání s představiteli jednotlivých známých postav, aby si své role zopakovali. Chris Meledandri, generální ředitel společnosti Illumination, na jaře pro server Variety uvedl, že by do pátého dílu velice rád dostal základní hereckou trojici, tedy Mikea Myerse (Shrek), Eddieho Murphyho (Oslík) a Cameron Diaz (princezna Fiona). Skvělou zprávou je, že všichni tři jsou podle všeho ochotní se do svých slavných rolí vrátit, včetně i Cameron Diaz, která letos už podruhé „odešla“ do hereckého důchodu.

Vrátit by se klidně mohl i Antonio Banderas jakožto Kocour v botách, jehož sólovka z minulého roku s podtitulem Poslední přání skvěle zabodovala jak mezi kritiky a diváky, tak i v tržbách.

Necháme se proto překvapit, jak to nakonec s návratem jednotlivých herců dopadne, byť u nás to asi mnoho lidí příliš řešit nebude, protože mnozí z nás jsou stejně asi zvyklí Shreka sledovat s českým dabingem. 

Celý projekt zatím musí být ve velice brzkých fázích příprav, tudíž není známo, o čem přesně by mohl pátý Shrek být. Doufejme ale, že tvůrci si s příběhem, humorem a vizuálem dají opravdu záležet, aby onen comeback byl skutečně co nejdůstojnější.

Meledandri taktéž na jaře odhalil, že by se v budoucnu mohl dočkat svého vlastního spin-offu Oslík, ovšem zatím není třeba předbíhat.