Na konci nultých let se Robert Downey Jr. stal novou tváří nejenom Iron Mana, ale i nejslavnějšího fiktivního detektiva všech dob, jehož ke konci 19. století vytvořil britský autor Sir Arthur Conan Doyle. Jakožto vychytralého Sherlocka Holmese si fanoušci herce zkrátka a dobře zamilovali. Nebylo proto divu, že po komerčně úspěšném prvním díle, který vyšel v roce 2009, nám režisér Guy Ritchie o dva roky později nadělil také pokračování, jež neslo podtitul Hra stínů. Oba dva snímky zaznamenaly v kinech parádní úspěch, tudíž fanoušci se následně nemohli dočkat, až vyjde díl třetí.

Na ten se ovšem čeká dodnes, nicméně podle posledních informací se zdá, že ono frustrující vyčkávání se konečně chýlí ke svému konci. Podle hercovy manželky Susan Downey, která byla zároveň producentkou obou dvou předchozích dílů, je její muž konečně připravený vrátit se zpět do své slavné role, přičemž zároveň údajně uvedl, že Sherlock Holmes 3 je momentálně jeho prioritou. 

Po své marvelovské etapě se Robert Downey Jr. ještě objevil v komedii Dolittle (2020), přičemž v budoucnu ho uvidíme ve větších projektech, mezi které patří snímek Oppenheimer od Christophera Nolana a seriál The Sympathizer.

Zdá se ale, že herci se krapet uvolnil kalendář, v rámci čehož se nyní chce obrátit hlavně na další Holmesův případ, tudíž samotná produkce by mohla začít co nevidět. Třetí Sherlock má navíc také požehnání od studia Warner Bros. Discovery, které se v poslední době rozhodlo vrátit ke slavným a výdělečným značkám, mezi něž Downeyho verze slavného detektiva rozhodně patří. S radostí proto můžeme říci, že třetího Sherlocka Holmese se skutečně dočkáme. Otázkou ovšem je, kdo všechno se vlastně k projektu připojí.

Guy Ritchie kvůli svým dalším titulům od projektu v minulých letech odkráčel, přičemž ho měl na pozici režiséra nahradit Dexter Fletcher, který například zrežíroval hudební snímek Rocketman (2019). Zda se s ním ale stále počítá, je momentálně ve hvězdách. Je samozřejmě možné, že s hercem na palubě se Ritchie opět vrátí k režisérskému kormidlu, ale to ukáže teprve čas. Doufejme také, že s projektem bude počítat i Jude Law, který by si tak mohl opět zopakovat roli Sherlockova věrného parťáka Watsona. 

Se třetím Sherlockem se to v minulosti strašně táhlo. Oznámen byl už v roce 2011, nicméně práce se protáhly až do roku 2018, kdy snímek dostal datum premiéry. Tehdy jsme se ho měli dočkat na Vánoce roku 2020, nicméně následně udeřila pandemie koronaviru, která všechno zkomplikovala. Film pak byl o rok odložen, ale ani v roce 2021 se fanoušci ničeho nedočkali. Tak doufejme, že snímek už je konečně na správné trati a od nynějška o něm uslyšíme jenom dobré zprávy.

Stále by se také mělo počítat se seriálovými spin-offy na HBO Max (v budoucnu už jenom na Max), které mají ze světa Sherlocka Holmese vycházet. Jedním z producentů se má stát také přímo Robert Downey Jr., ale stále není známo, zda se v nich i sám objeví.