Nám to bylo hned divný, že by ten seriálový Harry Potter vyšel takhle brzy. Sice to ještě není potvrzené, ale zdá se, že chystaná seriálová adaptace slavného příběhu o chlapci s jizvou na čele od J. K. Rowlingové možná nakonec nevyjde v roce 2026, ale až někdy v 2027.

Vyplývá to ze slov Caseyho Bloyse, generálního ředitele HBO, který poskytl rozhovor serveru Deadline. Bloys uvedl, že scenáristé se teprve chystají pustit se do práce, tudíž seriál by mohl premiérovat až na začátku roku 2027, při troše štěstí na konci roku 2026.

Nutno také zmínit, že projekt konečně začíná s castingem. Jednou z podmínek je, aby dětským uchazečům o roli Harryho, Rona a Herminony bylo na jaře roku 2025 mezi devíti a jedenácti lety a jednalo se o občany Velké Británie nebo Irska, v rámci čehož se některé mediální servery domnívaly, že právě tehdy se začne natáčet. Bloys to však nepotvrdil. 

Castingový proces je podle všeho nakloněný ,,inkluzivnímu a rozmanitému obsazení“. Produkce tak bude pro každou roli pátrat po kvalifikovaných hercích bez ohledu na etnický původ, pohlaví, zdravotní postižení, rasu, sexuální orientaci a genderovou identitu.

Uchazeči mají za úkol do konce příštího měsíce zaslat dvě krátká videa. V prvním z nich budou muset přednést báseň dle vlastního výběru, může pocházet z knihy, divadelní hry či filmu, ale nesmí se vůbec týkat Harryho Pottera. V druhém videu zas musí uchazeči říct něco málo o sobě, včetně toho, kdy se narodili, kolik měří a kde žijí. Pak musí ještě popsat jakéhokoliv člena rodiny, kamaráda nebo domácího mazlíčka, k němuž mají zvláštní vztah. U obou videí musí uchazeči použít svůj vlastní přízvuk.

Kdy přesně se ale herci pro „Zlaté trio“ definitivně vyberou, zatím není známo, ale snad se k nám nějaká potenciální jména dostanou ještě letos. 

Showrunnerkou a hlavní scenáristkou seriálu se před pár měsíci stala Francesca Gardiner, která psala pro známé série jako Kurýr (2012), Muž z Vysokého zámku (2015) a především fantasy Jeho temné esence (2019). Zároveň byla také jednou z producentek úspěšného seriálu Boj o moc (2018), za který i získala cenu Emmy.

Hned několik epizod zrežíruje seriálový veterán Mark Mylod, který točil pro známé seriály jako Hříšníci (2011), Hra o trůny (2011) a již zmíněný Boj o moc, za nějž má taktéž Emmy. V roce 2022 nám také nadělil satirickou černou komedii Menu s Ralphem Fiennesem v hlavní roli.

Rowlingová bude zastávat úlohu výkonné producentky. I nadále se zřejmě počítá s plánem vytvořit seriál, který potrvá asi 10 let, přičemž každá sezóna by mohla zadaptovat jednu knihu ze série.