Seriál The Last of Us podle stejnojmenné hry od amerického studia Naughty Dog, které se proslavilo videoherní sérií Uncharted, je kolosální projekt, alespoň po ekonomické stránce.

Práce na natáčení jsou v plném proudu a prezident IATSE 212 Calgary (sdružení divadelních a filmových umělců a techniků v jižní Albertě) v rozhovoru s reportéry CTV News označil The Last of Us za monstrum. Z informací Damian Petti vyplývá, že se jedná o jeden z největších projektů, které se kdy v Kanadě natáčely.

„Má pět uměleckých ředitelů a armádu stovek techniků. Přípravy trvaly šest měsíců a natáčení (v Albertě) bude pokračovat dalších 12 měsíců,“ uvedl Petti. „Nemohu potvrdit rozpočet, ale rozhodně se jedná o jeden z největších projektů, které se kdy v Kanadě natáčely,“ pokračoval.

Rozpočet sice Petti neprozradil, ale zmínil se, že částka za jednu epizodu značně přesahuje osmimístnou sumu. Vzhledem k počtu epizod - HBO potvrdilo deset hodinových dílů - se chystá další mnohamilionový seriál. Není divu, že peníze pomohou malým podnikům v Albertě překonat pandemii.

Přečtěte si také: Seriál The Last of Us vybral herečku pro Sarah, dceru Joela

Odhaduje se, že rozpočet na celou první řadu, která tvoří 10 dílů, přesáhne 100 milionů dolarů, čímž se vyrovná seriálu Hra o trůny (Game of Thrones). Pokud je to pravda, máme tady důkaz, že HBO a Sony seriálu skutečně věří a dávají do něj vše.

Připomeňme, že o produkci a scénář se postarali Craig Mazin (Černobyl) a Neil Druckmann (kreativní ředitel a scénárista hry The Last of Us), zatímco natočení první epizody má na starost Kantemir Balagov. Potvrzeni jsou další dva režiséři: Ali Abbasi a Jasmila Žbanić. Hlavní hrdiny Joela a Ellie si zahrají Pedro Pascala a Bella Ramsey.

Oficiálně nevíme, kdy seriál The Last of Us bude mít premiéru. Balagov v popisku svého profilu na Instagramu uvádí rok 2022. Dotočení seriálu se plánuje na červen 2022. Premiéra je tak možná nejdříve koncem roku 2022. Když vše nepůjde podle plánu, tak na začátku roku 2023.

Hra The Last of Us vyšla v roce 2013 na PlayStation 3. O rok později dorazil remaster pro PlayStation 4 i s příběhovým prequelem Left Behind. Hru si můžete zahrát s českými titulky.

POVEDENÝ FANOUŠKOVSKÝ FILM

Při čekání na seriál The Last of Us vám doporučujeme podívat se na krátký fanouškovský film. Jmenuje se The Last of Us Stay a podle komentářů pod videem se autorům vlastní příběh náramně povedl a nechybí odkaz na nejnovější dobrodružství Ellie.