Amazon se rozhodně nedrží zpátky a připravuje pro nás celou řadu vysokorozpočtových projektů. Jedním z nich bude seriál Blade Runner 2099, který se bude odehrávat 50 let po událostech filmu Blade Runner 2049 (2017) od Denise Villeneuvea. K celému projektu je navíc upsaný i sám Ridley Scott, tvůrce původního a fanoušky milovaného filmu z roku 1982, který je jedním z hlavních producentů. A server Variety nedávno odhalil dalšího tvůrce, který byl přizván na palubu.

Zdá se totiž, že pilotní epizodu nového Blade Runnera natočí Jeremy Podeswa, kanadský režisér, který se proslavil především díky seriálové tvorbě. Natočil například několik epizod ze slavného fantasy seriálu Hra o trůny, přesněji se podílel na tvorbě páté, šesté a sedmé sezóny. Za sebou ale má také práci na dalších známých seriálech, za zmínku tak například stojí Dexter, Tudorovci, Impérium - Mafie v Atlantic City, The Walking Dead, Temný případ a Příběh služebnice. Zatím ale není známo, zda se Podeswa u Blade Runnera chopí režie také u dalších dílů, je ale velice pravděpodobné, že se k němu ještě někdo připojí. 

Jak už od minulého roku víme, showrunnerkou a hlavní scenáristkou se stala Silka Luisa, která je například tvůrkyní mysteriózního krimi seriálu Dívka, která se třpytila (The Shining Girls) z minulého roku. Se scénářem jí pomáhal také Tom Spezialy, který je zas jedním z tvůrců seriálu Ash vs Evil Dead z roku 2015.

Jedním z výkonných producentů bude kromě Ridleyho Scotta také Michael Green, který se podílel na tvorbě scénáře u výše zmíněného Blade Runnera 2049 od Villeneuvea. Sám Scott už o seriálu mluvil na konci roku 2021, nicméně Amazon mu dal zelenou teprve na začátku podzimu minulého roku.

O samotném ději samozřejmě zatím nic nevíme, ale první řada by měla mít asi 10 epizod. Laťka je ale samozřejmě nasazená dost vysoko, tudíž nyní musíme jen doufat, že tvůrci vytvořili opravdu kvalitní scénář, který nebude předešlým filmovým titulům dělat ostudu. 

Lze vcelku bezpečně předpokládat, že připravovaný seriál představí celou řadu zcela nových postav, přičemž nikdo z předešlých dvou dílů by se vrátit neměl. Ale uvidíme, třeba nás tvůrci ještě překvapí. Ridley Scott také v minulosti projevil zájem o natočení hned několika epizod, ale není známo, zda k tomu skutečně dojde.

A samozřejmě se hodí připomenout, že se nebude jednat o první seriál ze značky Blade Runner. V roce 2021 jsme se dočkali animované série Blade Runner: Black Lotus, který se tentokrát odehrává sedmnáct let před událostmi filmu Blade Runner 2049.

Zatím ale není známo, kdy přesně se chystaného hraného seriálu na Amazonu dočkáme.