INZERCE: TENTO ČLÁNEK VZNIKL V RÁMCI SPOLUPRÁCE S KNIHY DOBROVSKÝ

Dnes opět pokračujeme v naší spolupráci s knihkupectvím Knihy Dobrovským, potažmo s jejich vlastním nakladatelstvím Fobos. Po částech věnujících se hororu a vědeckofantastickému žánru, se dnes zaměříme přímo na jednoho jediného autora. Na amerického fantasy spisovatele Scotta Reintgena.

Scott Reintgen začínal jako učitel angličtiny a tvůrčího psaní v severní Karolíně. Pevně věří, že každý jeho student, který vstoupí do třídy si zaslouží plnohodnotně vidět sám sebe plného energie a života. Také si zaslouží v sobě vidět vítěze a má právo zaplnit sám sebou prázdné stránky. Díky této mantře také začal psát svoji první sci-fi sérii Nyxia.

SÉRIE NYXIA

Série Nyxia je young adult sci-fi trilogie, která sleduje osudy Emmetta Atwatera. S Emmettem se osud opravdu nemazlí. Jeho matka umírá na rakovinu a otec se lopotí z práce do práce, aby stíhal rodinu uživit. Když se mladému Emmettovi otevřou vrata k nesmírnému bohatství, neváhá a vydává se vstříc vesmírnému dobrodružství.

Projekt Genesis, kam se Emmett přihlásí, totiž vybírá nejlepší z nejlepších, aby se vybraná osmička vydala na planetu Eden, kde bude posléze těžit nejmocnější látku ve vesmíru Nyxii. První díl s názvem Nyxia se právě věnuje soutěži o to, kdo se stane tím vyvoleným a vydá se na nebezpečnou cestu do vesmíru. 

Milovníci sérií jako je Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra budou se sérií Nyxia jako ryba ve vodě. Navíc se kniha nebojí překvapit, vystrašit a nikdy si nemůžete být jistí, která z postav je a není v bezpečí, a to je u knih to pravé kouzlo, které hledáme.

V dalších dílech Nyxia Nespoutaná a Nyxia Povstává se příběh rozrůstá, a ne všichni hrají podle pravidel, což je vlastně základ každé knižní dystopické společnosti. Emmettova původně naivní představa o tom, že shrábne prachy a vypadne, dostává na každé stránce větší a větší trhliny a míří do strhujícího finále, kde jde o osudy všeho a všech.

SÉRIE VLÁDCI POPELA

Druhou sérií, tedy spíše dualogií, od Scotta Reintgena jsou Vládci popela. Autor tentokrát od vesmírné sci-fi míří k čistokrevné fantasy. Popeliáni jsou vládnoucí kasta ve světě, kde fénixové nejsou ohniví ptáci zrození z popela, ale kde to jsou ohniví koně rodící se z popela za pomoci alchymie. 

Vládci popela, což je název první knihy, se zaměřují právě na extrémní závod na fénixech. V těchto závodech je sice zakázáno zabíjet, ale je povoleno travičství fénixova popela, lámání kostí a jiné agresivní choutky. Závodů se účastní jedenáct jezdců, ale především pro trojici závodníků se jedná o závod na život a na smrt.

Kniha sleduje osudy tří hrdinů. Na jedné straně je mladá Dividiánka Imelda, která si nemůže dovolit vstupní poplatek do závodu, ale díky svým neskutečným alchymistickým schopnostem se do závodu nakonec dostane. Druhým závodníkem je Adrian, který patří ke kmenu Táhlorukým. Což je bohatý kmen, který je známý svými antipatiemi vůči vládnoucímu kmenu Popeliánům. Je to právě Adrian, který je symbolem naděje na změnu.

Pippa je obhájkyní prvenství a také členka vládnoucí vrstvy Popeliánů. Nicméně se zakouká do jednoho ze soupeřů, a to znamená pro celý rod nežádoucí problém. V celé knize se pak střídají kapitoly zaměřené právě na tyto tři hrdiny, což třeba můžeme znát z knih G. R. R. Martina. Kniha, která kromě neutuchající akce zkoumá i společenské postavení a nadřazenost jednotlivců je rozhodně poutavou záležitostí, která by fanoušky neměla minout.

Druhý díl série Vládci popela s názvem Krevní pouto vychází již v březnu příštího roku a ten se zaměří na události po velkém dostihu. Naši tři hrdinové se dostanou do svízelné válečné situace, kdy se staré pořádky hroutí a nové vyvstávají z popela. 

Kdo by chtěl nastoupit do knižního vlaku a okusit knihy z pera talentovaného Scotta Reintgena, tak k tomu má vhodnou příležitost. Doposud čtveřice vydaných knih je nyní dostupná na e-shopu nebo v kamenných prodejnách Knihy Dobrovský se slevou. Navíc druhý díl série Vládci popela dorazí již v březnu, a tudíž za momentálně ten nejvhodnější čas do rozjeté série naskočit.