INZERCE: TENTO ČLÁNEK VZNIKL V RÁMCI SPOLUPRÁCE S KNIHY DOBROVSKÝ

Nedávno jsme si představili pár hororových knih od žánrového nakladatelství Fobos. To patří přímo pod velkého knižního distributora Knihy Dobrovský. Jelikož Fobos nevydává pouze horory, tak se dnes zaměříme na povedené science fiction kousky, které nám toto nakladatelství nabízí.

Vědeckofantastický žánr nabízí příběhy v mnoha vrstvách a toho jsou si v Knihách Dobrovský dobře vědomi, a tak dnešní list knih nabízí široké spektrum, které by mělo uspokojit kohokoliv. Podíváme se na naši planetu, ale i budeme kolonizovat planety Zemi vzdálené. Ocitneme se v kůži lidské, ale budeme sledovat i osudy droidů. A je to právě ta rozmanitost, kterou máme na sci-fi tolik rádi a pro fanoušky spíše fantasy žánru tu máme také jeden tip.

Z DENÍKŮ ROBOKATA – MARTHA WELLS

Začneme zostra sérií, která může oslovit i ne zcela sci-fi pozitivní čtenářstvo. Z deníků Robokata od americké spisovatelky Marthy Wells je série, ze které u Dobrovského zatím vyšly čtyři knihy. Počet se může zdát velký, ale jednotlivé knihy jsou spíše kratičké novely s dobrým tempem, takže čtenář příběhy zhltne jedna dvě. 

Názvy jednotlivých dílů jsou Výpadek systémů, Proces Změny, Chybný Protokol a Strategie úniku. Příběh se zaměřuje na humanoidního droida, který prolomil své kódové nastavení a začíná si uvědomovat sám sebe. Lehce sarkastický bot ve volném čase rád sleduje seriály, ze kterých čerpá znalosti, které posléze dokáže využít v jednotlivých misích. Příběhy lehce zmateného osvobozeného robota, kterému je lidské pokolení tak nějak šumafuk, jsou příjemnou osvěžující sci-fi jednohubkou.

NEMÁM ÚSTA A MUSÍM KŘIČET – HARLAN ELLISON

Další kniha už je těžkotonážní titul. Sbírka povídek pod názvem Nemám ústa a musím křičet od amerického autora Harlana Ellisona se jednoznačně řadí do zlatého fondu světové science fiction. Za titulní povídku této sbírky dostal autor také cenu Hugo v roce 1968. V ní se ocitá skupina lidí uvnitř počítače, který nabyl vědomí a rozhodl se pomstít svým tvůrcům. Ve zbylých povídkách pak opět oceníte příběhovou diverzitu, kdy jednou se příběh odehrává v komorním městském bytě, podruhé zase v intergalaktickém cirkusu a potřetí třeba procestujete vzdálené planety. Na dnešní dobu může sbírka působit trochu staromódně, ale jedná se o kousek, který by neměl chybět v knihovně žádného knižního sci-fi maniaka.

JESKYNĚ ZATRACENÝCH – CAITLIN STARLING

Jeskyně Zatracených je sci-fi kniha od Američanky Caitlin Starling, která nás zavede na kolonizovanou planetu Cassandru-V. Mladá vědkyně a speleoložka Gyra se na planetu vydá zkoumat nerosná ložiska a neočekává žádné potíže. Kromě nejmodernější výbavy na planetě očekává i zkušené kolegy, nicméně první problém nastává právě v počtu pracovníků. Gyře je totiž k dispozici pouze tajnůstkářská a odměřená Em, která se pro úspěch mise neštítí takřka ničeho. Lehce klaustrofobní dílo o důvěře a nesmíme zapomínat ani na jeskyně, které skrývají mnohá tajemství.

ARCIŽÁR – EOIN COLFER

Eoin Colfer, autor úspěšné fantasy série Artemis Fowl, svým novým dílem opět brouzdá spíše ve fantasy vodách. Arcižár je drak, který v dřívějších dobách plenil oblohu svým ohnivým dechem, nyní si připaluje maximálně cigarety, když kouká na Netflix. V moderní době pro draky prostě není místo, a tak se jeden z našich hrdinů schovává v louisianských bažinách poblíž New Orleans. Jeho úkryt je prozrazen ve chvíli, kdy na něj narazí mladý chlapec, který utíká před zkorumpovaným konstáblem. Ústřední dvojice hrdinů brzo uzavře pakt, kdy chlapec drakovi začne sloužit a zásobovat ho vodkou, a na oplátku ho poslední drak na Zemi bude chránit. Trochu gangsterka, trochu fantasy zní sice jako poněkud zvláštní kombinace, ale v podání Eoina Colfera se jedná o pěkné a svižné dílo, které by vás mohlo mile překvapit.

Nakladatelství Fobos si opět připravilo souhrn zajímavých knih, které by knižní fanatiky neměly minout. Jedná se tentokráte především o sci-fi knihy, které jsou velmi různorodé. Ale nesmíme zapomínat ani na fanoušky fantasy žánru, pro které je jedna chuťovka také připravena. Všechny knihy jdou nakoupit se slevou jak v kamenných obchodech Knihy Dobrovský, tak na online obchodu.