George R. R. Martin je bezpochyby autor, kterého nemusíme dlouho představovat. Tohoto amerického spisovatele můžeme zařadit mezi ty nejlepší a nejúspěšnější fantasy spisovatele vůbec. To vše díky kolosální sérii Píseň ledu a ohně, podle které byl později natočen seriál Hra o trůny. Před napsáním této série měl však na svědomí spoustu jiných románů a povídek, kterými se tolik neproslavil. Jednou z těchto knih je i sci-fi román Windhaven, který napsal společně s americkou spisovatelkou Lisou Tuttle (The mysteries, The silver bough).

Tu v Česku poprvé vydalo nakladatelství Laser-books v roce 1993. Na překladu v té době pracoval Milan Dubnický. Jelikož od prvního vydání uběhlo již 27 let, knihu byste sehnali nejspíše jen v antikvariátu, anebo v nějaké městské knihovně. Pokud máte o knihu zájem, ale nemůžete jí nikde sehnat, máme pro vás dobrou zprávu. Nakladatelství Argo totiž připravuje nové vydání této knihy a nebude se jednat pouze o oprášení původního vydání a předělání obálky. Tentokrát na novém překladu pracovala Jitka Cardová a román ponese nový název Větrný přístav.

Ve světě, který je svázaný železnou tradicí žije mladá dívka Maris, která je dcerou rybáře. Jejím snem však není lovení ryb, ale létání nad širými oceány Větrného přístavu. Svého snu však musí dosáhnout prolomením posvátných tradic světa. Křídla se totiž dědí jen mezi vyvolenými rody a nepředávají se všem, kteří se prokážou svými výjimečnými schopnostmi. Marisina revolta však spustí řetězec nepředvídaných událostí a společenských proměn. Křehká stabilita lidské společnosti v tomto světě se začne hroutit.

Větrný přístav by měl vyjít dnes 12. května/máje. Nejvíce podpoříte nakladatele, pokud knihu koupíte v kamenné prodejně, anebo na eshopu knihkupectví Kosmas. K zakoupení však samozřejmě bude u všech větších distributorů knih.