Pamatujete na americký sci-fi horor Cloverfield z roku 2008? Právě ten se po více než deseti letech dočká přímého pokračování. Na oficiálním startu produkce už nyní pracují J. J. Abrams a Hannah Minghella. Přípravy scénáře se chopil Joe Barton, který má na svém aktuálním portfoliu mimo jiné i seriálový spin-off nového Batmana, jenž bude zasazen do kontextu policejního oddělení Gothamu.

Svět původního snímku, který po záhadné explozi zdecimovalo kvílení pravěkých monster, se v průběhu minulého dekády rozšířil o dvě nové perspektivy, jež nabídla post-apokalypticky laděná Ulice Cloverfield 10 (2016) nebo vesmírná stanice ve filmu The Cloverfield Paradox (2018). Fanoušci se tak svým způsobem už dočkali sequelů událostí z New Yorku, kde se jednoho nepříliš krásného dne zastavil běžný život, avšak zdaleka ne takových, jaké by byly na místě. 

Přečtěte si také: Na internetu se objevily zákulisní fotografie z natáčení očekávaného sequelu Spider-Mana s Tomem Hollandem

Připravovaný projekt by to však měl změnit. Na rozdíl od zmíněných snímků, které byly původně vyvíjeny zcela samostatně, sequel bezprostředně naváže na poslední videopříspěvek Roba Hawkinse a jeho přítelkyně ukrytých pod jedním z mostů v Central Parku. V úplném závěru filmu Cloverfield je oba přehlušil jaderný výbuch zvěstovaný armádou Spojených států v naději, že porazí neznámé monstrum terorizující Manhattan. Tento konec vyvolal spoustu otázek, na něž nikdo nikdy nedostal odpovědi.

Za zmínku rozhodně stojí skutečnost, že se chystaný sequel nebude držet formátu původního snímku. Ten díky užití technologie found-footage působil jako videodeník a dokument dlouhé noční můry zároveň. Přestože si tento formát v roce 2008 získal publikum, díky čemuž vydělal přes 175 mil. USD (původní rozpočet 25 mil. USD), pokračování už v tomto stylu natáčeno nebude. Pouze čas ukáže, zda se jedná o krok správným směrem. Nyní nezbývá než doufat, že tvůrci brzy prozradí více informací, a to včetně odhadu data premiéry.