Režisér Sam Raimi patří mezi ty šťastlivce, kterým se podařilo natočit slavnou a diváky milovanou klasiku a začátek legendární filmové série už v pouhých jednadvaceti letech. V roce 1981 se totiž se svými přáteli rozhodl, že natočí amatérský film, který bude plný lekaček, krve a praktických efektů. To ale ještě nevěděl, že si tím v podstatě zároveň sám vyráběl vstupenku do Hollywoodu.

Jeho snímek Lesní duch (Evil Dead), v němž hlavní roli Ashe ztvárnil jeho dobrý kamarád Bruce Campbell, zaznamenal takový úspěch, že na něj vznikla nejen dvě filmová pokračování (Smrtelné zlo 2 a Armáda temnot), ale i seriálový spin-off z roku 2015, který nesl název Ash vs Evil Dead. Raimi zkrátka v osmdesátkách položil základny jedné z nejslavnějších hororových značek, která se rozrůstá dodnes, ovšem už skrze jiné filmové tvůrce.

To ale nutně neznamená, že režisér už dal sérii nadobro sbohem. Zdá se totiž, že je více než ochotný se k ní jednoho dne opět vrátit. 

V rozhovoru pro Empire Raimi odhalil, že by se jednoho dne rád opět vrhl na další filmový Evil Dead projekt, v němž by zase spojil síly jak s Brucem Campbellem, pro něhož je role Ashe do dnešního dne asi nejvíce ikonická, tak i s producentem Robem Tapertem. Raimi tak například prohlásil následující:

,,Stále si myslím, že se najde místo pro nejrůznější druhy Evil Dead filmů. Neřekl bych, že by se nějak navzájem rušily. Práci s Brucem a Robem miluji. Miluju ji jako producent, protože jsou to opravdu dobří partneři, ale také si užívám, když mě podporují jako režiséra. A doufám, že přesně něco takového bude eventuálně možné.“

V rozhovoru taktéž Raimi mluvil o rebootu Lesního ducha z roku 2013, o který se postaral Fede Álvarez. Raimi odhalil, že si tehdy pohrával s myšlenkou o vytvoření čtvrtého filmu z jeho Evil Dead série, ve kterém by účinkovala Mia Allen, jedna z hlavních postav Álvareza zmíněného rebootu. Podle něho se jednalo o skvělý charakter, pro který by se v hororové značce ještě mohlo najít místo. Nakonec z toho všeho ale vylezl zmíněný seriálový spin-off Ash vs Evil Dead, který vyprodukoval tři řady.

Pokud by se ovšem Raimi skutečně k Evil Dead sérii vrátil, mnozí fanoušci budou se vší pravděpodobností očekávat, že další film bude zase více přičichávat ke komediálním prvkům. Reboot Lesního ducha a nadcházející snímek Evil Dead Rise, kterého se dočkáme příští měsíc, sice vycházejí z odkazu původních filmů, ale s humorem se oba tituly rozhodly ubrat na plynu, aby mohly divákům nadělit mnohem temnější a vážnější podívanou. 

Co se týče filmu Evil Dead Rise, tak o ten se zas postaral Lee Cronin, který má za sebou zatím pouze jeden celovečerní horor. Tím byl film The Hole in the Ground z roku 2019. Příběh se bude tentokrát odehrávat uvnitř mrakodrapu v Los Angeles.

V hororu se nám tak například představí Alyssa Sutherland, Lilly Sullivan, Gabrielle Echols, Morgan Davies, Mia Challis a Nell Fisher.

Oficiální premiéra je stanovená na 20. 4. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.