Nona Gaprindashvili, známá mistryně v šachách, žaluje Netflix o pěkně velkou sumu peněz. A to za určitou část dialogu, která o ní zazní v úspěšném seriálu Dámský gambit. Mistryně žádá 5 milionů dolarů za nahrazení škody na jejím jméně, které se netflixový seriál údajně dopustil. Zároveň také požaduje, aby byla daná část dialogu, která zazní v poslední epizodě, z celého seriálu kompletně odstraněna. Informoval o tom The Hollywood Reporter.

Osudnou větu pronese šachový komentátor v poslední epizodě Koncovka, když mluví o hlavní postavě Beth Harmon.

,,Na ní je jedinou neobvyklou věcí její pohlaví. Ani to však v Rusku není unikátní. Ještě je tu Nona Gaprindashvili, ale ta je ženskou světovou šampionkou a nikdy nehrála s muži.“ 

Gaprindashvili se ohrazuje, že v čase, kdy se epizoda odehrává, tedy v roce 1968, už hrála šachy s 59 muži, přičemž 10 z nich bylo světovými mistry. Odkazuje se také na článek z The New York Times z 15. 5. 1968, který pojednával o jejím šachovém vítězství nad sedmi muži. Žaloba taktéž zmiňuje, že Gaprindashvili není Ruska, ale Gruzínka. Podle žaloby Netflix drze a úmyslně lhal o úspěchu mistryně, aby vybudoval drama na tom, že Beth Hermon se bude pokoušet o něco, co se do té doby údajně žádné ženě nepodařilo. I přestože Netflix vyjádřil nad úspěchy šachové mistryně uznání, zároveň zdůraznil, že se proti žalobě bude bránit. Jak celá aféra skončí, je momentálně ve hvězdách. Je ale poměrně pravděpodobné, že Netflix celý spor nakonec skutečně vyhraje.