Mezi nejslavnější pohádkové fantasy 80. let patří bezpochyby Labyrint (1986), dobrodružství od Jimmyho Hensona, ve kterém si hlavní hrdinku Sáru zahrála tehdy teprve šestnáctiletá Jennifer Connelly a krále goblinů zas zpěvák David Bowie.

Právě ten unese Sářina malého bratra do své fantastické říše, přičemž mladá dívka se vydává po jeho stopách, aby bratříčka zachránila. Bude tak muset čelit nástrahám podivuhodného labyrintu, ve kterém se nachází celá řada magických bytostí.

V roce 2016 pak vyšlo najevo, že slavná osmdesátková klasika se dočká pokračování. Ovšem to bylo před 7 lety. Jak to tedy s plánovaným druhým dílem vypadá nyní? 

To je dobrá otázka, protože to podle všeho neví ani režisér Scott Derrickson, který má pokračování natočit. V nedávném rozhovoru pro ComicBook.com Derrickson odhalil, že si není úplně jistý, co se s projektem v tuto chvíli děje. Podle něj by ale scénář ještě stále neměl být dokončený, což znamená, že i kdyby se na druhém dílu pořád aktivně pracovalo, patrně od nás bude ještě na míle vzdálený.

Je možné, že jeho výrobu ovlivnila i stávka scenáristů, která však nedávno konečně po několika dlouhých měsících skončila. Pokud bychom tedy byli optimističtí, možná bychom se nějakých solidnějších informací mohli dočkat v následujících měsících. Ale kdo ví, jak to nakonec s celým projektem dopadne. 

Jak již bylo řečeno, pokračování Labyrintu bylo oznámeno v roce 2016. O rok později se pak filmu upsal hororový režisér Fede Álvarez, který filmovému světu nadělil remake Lesního ducha (2013). V roce 2020 ale od projektu odpadl a na jeho místo režiséra přišel Derrickson, který je zas zodpovědný za slavné snímky jako Sinister (2012) a Doktor Strange (2016).

Scénář zas měla zpracovat Maggie Levin (V/H/S/99). V roce 2021 pak Jennifer Connelly v rozhovoru pro Collider sdělila, že o návratu do pokračování jednala, ale sama nevěděla, jak to nakonec celé dopadne.

To ostatně zatím nevíme ani my. Tak se necháme překvapit, zda chystaný projekt skutečně spatří světlo světa, nebo bude nakonec tiše hozen do koše.