Oscarová režisérka Chloé Zhao, jejímž posledním filmem byla rozporuplně přijímaná marvelovka Eternals, už nějaký ten pátek připravuje svůj nový snímek. Na konci roku 2021 totiž vyšlo najevo, že nám nadělí další filmovou adaptaci slavného románu Brama Stokera o Drákulovi, která však bude v určitém ohledu unikátní. Připravovaná adaptace má totiž být sci-fi podívanou, která bude zasazená ve westernovém prostředí.

Od té doby jsme se ale nedočkali žádných pořádných nových informací, čímž tak trochu vyvstala otázka, zda celý projekt náhodou nešel k ledu. Tyto obavy navíc zesílily poté, co vyšlo najevo, že jiný film o Drákulovi, o který se měla postarat filmařka Karyn Kusama, byl kvůli tvůrčím neshodám zcela zrušen. Tudíž se někteří fanoušci začali strachovat, že Zhaonina Drákulu potká stejný osud. Režisérka oscarového filmu Země nomádů (2020), ale v nedávném rozhovoru pro The Hollywood Reporter uvedla, že se snímkem i nadále počítá. 

Chloé Zhao odhalila, že momentálně k chystanému filmu píše scénář, ovšem neupřesnila, na co všechno se vlastně můžeme těšit. Podle všeho bychom se ale měli dočkat zcela ostrakizované verze Drákuly, který je nucen žít na okraji společnosti. Jak přesně to bude vypadat ve stylu žánrů sci-fi a western, je ale samozřejmě zatím ve hvězdách. Už v roce 2021 Zhoe prozradila, že je obrovskou fanynkou knihy, přičemž po zpracování jejího příběhu do filmové podoby toužila už léta. V tehdejším rozhovoru pro Variety sdělila následující:

,,Jsem velkou fanynkou knihy. A chtěla jsem zjistit, jakou esenci mohu v Drákulovi najít, abych byla schopná jeho úžasný charakter, který tolik miluji, přetvořit. Komplikované postavy mám ráda. Byla to pro mě velice důležitá kniha. Nesmrtelnost je motiv, který jsem již zkoumala v Eternals, ale je to i něco, čemu chci rozumět a pokusit se to zpochybnit.“

Zhoe by se tak měla postarat jak o scénář, tak i o režii. Ale vzhledem k tomu, že scénář se teprve píše, tak bychom se měli obrnit trpělivostí. Se vší pravděpodobností se tak snímku dočkáme až někdy v roce 2025, ale ještě uvidíme. 

Není to ostatně jediný film o slavném upírovi, kterého se v budoucnu dočkáme. Už za měsíc vstoupí do kin komediální horor Renfiled, ve kterém hraběte Drákulu ztvární Nicolas Cage. Hlavní postavou by se ale měl stát jeho titulní pomocník, jehož si zahraje Nicholas Hoult.

O něco vážnější a děsivější podívaná zas bude snímek The Last Voyage of the Demeter, který sice bude vycházet ze Stokerovy předlohy, ale zaměří se pouze na jednu jistou kapitolu celého příběhu. A to na plavbu Demeter, lodě, která převáží rakev hraběte Drákuly do anglického města Whitby.

A samozřejmě také nesmíme zapomenout na hvězdně obsazený film Nosferatu, který v Praze připravuje talentovaný režisér Robert Eggers.

Upíři budou mít zkrátka v následujících letech hody.