Ruská policie vyšetřuje stížnost na společnost Netflix za údajné šíření „gay propagandy“ v pořadech pro děti a mládež. Stížnost podala na Ministerstvo vnitra Ruské federace Komisařka pro rodinné záležitosti Olga Baranětsová. 

Podle ní se v některých pořadech Netflixu, které jsou cíleny na děti a mládež, objevují LGBT témata, což je v rozporu s kontroverzním ruským zákonem. Tamní legislativa umožňuje vyobrazování „netradičních sexuálních svazků a deviací“ pouze v pořadech pro dospělé, Baranětsová ale tvrdí, že na Netflixu se LGBT osoby objevují i v pořadech s ratingem 16+. Podle zdrojů listu Vědomosti, který o kauze informoval, provedl Netflix interní audit a žádné takové pořady ve své nabídce neobjevil. Oficiálně ale společnost Netflix kauzu nekomentovala. Pokud se porušení zákonu prokáže, Netflixu hrozí pokuta ve výši až jednoho milionu rublů (zhruba 300 tisíc korun) a dočasný zákaz vysílání, respektive působení na ruském trhu.

Kontroverzní „zákon o gay propagandě“ je dlouhodobě terčem kritiky, a to nejen ze strany aktivistů a neziskových organizací, které se zabývají LGBT, ale také mezinárodních organizací. V roce 2017 rozhodl Evropský soud pro lidská práva, že tato ruská legislativa porušuje mezinárodní smlouvy, právo na svobodu projevu a diskriminuje LGBT osoby.