Kanonickou verzi velkoadmirála Thrawna ze světa Star Wars jsme mohli poznat hlavně na stránkách šesti knih od Timothyho Zahna, populárního autora, který Thrawna stvořil už v 90. letech pro potřeby dnes už nekanonického románu Star Wars: Dědic Impéria a na něj navazujících titulů. Fanoušky oblíbený chisský vojevůdce se nám ale představil i jako hlavní padouch ve třetí a čtvrté řadě animovaného seriálu Star Wars Povstalci a jako bohužel spíše sekundární záporák v nedávno vydané hrané sérii Ahsoka.

Thrawn však zamířil také na stránky komiksů od Marvelu. Komiksovým příznivcům se představil v minisérii s prostým názvem Star Wars: Thrawn, která v zahraničí vycházela v roce 2018 a která funguje jako adaptace o rok staršího, stejnojmenného románu od Timothyho Zahna. Tento román, jenž v minulosti vyšel i u nás, je mimo jiné začátkem snah Timothyho Zahna dostat Thrawna a s ním spojené příběhy do stávajícího kánonu ságy Star Wars, takže ve své době dávalo smysl využít ho pro potřeby komiksu.

Navzdory tomu Marvel s komiksovými adaptacemi Zahnových novějších knih o Thrawnovi dosud nepokračoval. Ti, kteří přesto doufali, že se tato situace změní, však mohou začít slavit. Na Comic-Conu v New Yorku totiž nedošlo jen na odhalení minisérie Star Wars: Mace Windu od Marca Bernardina, která začne vycházet na začátku příštího roku, a série Star Wars: Jango Fett od Ethana Sackse, jež se na zahraničním trhu objeví o pár měsíců později. Nezůstalo ani u představení komiksové série Hyperspace Stories od společnosti Dark Horse, jež odstartuje příběhy zaměřenými na Qui-Gona Jinna a Obi-Wana Kenobiho z pera George Manna, potažmo autorky Cecil Castelucci. Máme tu také oznámení komiksu s názvem Star Wars: Thrawn: Alliances.

Jak už napovídá název, půjde o komiksovou adaptaci románu Star Wars: Thrawn: Spojenectví, přímého pokračování už zmíněné knihy Star Wars: Thrawn. I Spojenectví, které se na zahraničních trzích objevilo v létě roku 2018, se přitom dočkalo českého překladu, takže si už teď může každý přečíst původní příběh o společném tažení Thrawna a Dartha Vadera, jež sahá i do minulosti a do období Klonových válek, kdy se chisský vojevůdce setkal s Anakinem Skywalkerem a Padmé Amidalou. Na tuto dějovou linku mimochodem letmo odkazuje seriálová Ahsoka.

Jsou právě vazby románu Thrawn: Spojenectví na novou hranou Star Wars sérii důvodem, proč se někdo v Marvelu rozhodl po několika letech pokračovat s komiksovými adaptacemi Zahnových knih? Těžko říct. Zajímavé ale je, že na vzniku scénáře nové adaptace se podílí sám Timothy Zahn. A sekunduje mu Jody Houser, která na stránky komiksu převedla už knihu Star Wars: Thrawn.

V zahraničí začne komiksová série Thrawn: Alliances vycházet v průběhu ledna/januára 2024. Jelikož u nás dosud nevyšel ani původní komiksový Thrawn od Jody Houser, české vydání komiksové verze Spojenectví je bohužel velmi nepravděpodobné. Přitom v oblasti románů u nás vyšlo napříč kánonem i nekanonickou Legends kontinuitou vše, co má s Thrawnem něco společného. Třeba se ale v budoucnu stane zázrak. A třeba se teď někdo v Marvelu konečně rozhodne využít i Zahnův dosud nezrealizovaný námět originálního komiksového příběhu o Thrawnovi, o němž jsme se dozvěděli před několika měsíci.