Když byste v místnosti plné Star Wars fanoušků řekli nahlas „Poslední z Jediů“, můžete si být téměř jistí, že některým z nich se rázem začne vzteky vařit krev natolik, až to začne výrazně ovlivňovat teplotu celé v místnosti. Druhý díl sequelové trilogie patří mezi nejméně oblíbené filmy celé Star Wars ságy, přičemž mnozí fanoušci se dodnes dohadují o tom, zda je horší právě Poslední z Jediů, který si vzal na starost režisér Rian Johnson, nebo Vzestup Skywalkera, k němuž se zas vrátil J. J. Abrams.

A i přestože si epizoda VIII našla mnoho zastánců, je zde také velká řada fanoušků, kteří zatracují do horoucích pekel nejenom film, ale i samotného Johnsona. Nedlouho po premiéře filmu byl režisér na sociálních sítích bombardován nenávistnými zprávami, někteří ,,kritici“ dokonce zašli tak daleko, že mu i vyhrožovali smrtí. Johnson však svou vizi pro film pevně bránil. A jak je na tom téměř pět let po premiéře filmu? 

V rozhovoru pro Empire Johnson odhalil, že je na film ještě pyšnější. Přesněji tak sdělil následující:

„Po pěti letech jsem na to ještě pyšnější. Když jsem přišel na řadu, opravdu jsem do toho dal všechno. Myslím, že je nemožné, aby kdokoli z nás přistupoval ke Star Wars, aniž by o nich přemýšlel jako o mýtu, se kterým jsme vyrostli, a o tom, jak se nám ten příběh a mýtus vpekl do mysli a ovlivnil nás. Konečným záměrem nebylo se od toho oprostit, záměrem bylo dostat se k oné základní síle celého mýtu. A celkově vzato doufám, že film je určitým potvrzením existence síly Star Wars mýtu v našich životech. Poslední scény filmu se dle mého nesnaží rekonstruovat mýtus o Luku Skywalkerovi, snaží se ho dál budovat. Nechávají ho zcela vzdorovat myšlence o „zahození minulosti“ a přijímat to, co je na jeho mýtu skutečně důležité a co bude inspirovat další generaci.“

Johnson se měl zcela původně postarat i o následnou epizodu IX, která měla celou trilogii zakončit, ale po následných rozporuplných reakcí na Posledního z Jediů se k natočení snímku nakonec nedostal. Následný Vzestup Skywalkera si však o moc lépe nevedl. Zatímco někteří za jeho neúspěch viní domněnku, že se film pouze snažil opravit „chyby“, kterých se dopustil Poslední z Jediů, další onen neúspěch připisují především naprosto katastrofálnímu scénáři. V rámci toho se tak někteří fanoušci nechali slyšet, že by ve výsledku možná bylo lepší, kdyby epizodu IX Johnson natočil také, i přestože jeho vyobrazení Star Wars loru je mezi mnohými poněkud kontroverzní. 

Johnson si však ve své filmařské kariéře vede dobře, jeho následná komediální detektivka Na nože z roku 2019 sklidila velký úspěch jak u kritiků, tak i u diváků, přičemž již letos se na Netflixu dočkáme druhého dílu. I přes veškerý ten online hate chce ale Johnson stále natočit svou vlastní Star Wars trilogii, přičemž údajně by mu „zlomilo srdce“, kdyby k ní nakonec nikdy nedošlo.

Jaký názor na Posledního z Jediů máte vy?