Greta Gerwig, herečka, scenáristka a režisérka, která nám letos v létě nadělila veleúspěšnou komedii Barbie, evidentně nelení. Jelikož nám už skončila stávka scenáristů, tak se podle všeho vrátila ke psaní svého příštího projektu. Prozradila to na nedávném londýnském festivalu, ovšem bohužel už neupřesnila, o jaký titul přesně půjde.

Je ale vcelku dost pravděpodobné, že sympatická filmařka se vrhla na psaní zbrusu nové filmové adaptace knižní fantasy ságy Letopisy Narnie, za kterou je zodpovědný britský autor C. S. Lewis. Letos v létě se totiž konečně oficiálně potvrdilo, že to bude právě Gerwig, která první dva díly vytvoří. Je samozřejmě možné, že filmařka zpracovává zcela jiný projekt, který má ještě schovaný v šuplíku, ale spíše se domníváme, že opravdu půjde o kouzlenou Aslanovu říši. 

Předchozí pokus o zadaptování celé sedmidílné série do filmové podoby nedopadl úspěšně, ve výsledku jsme se dočkali pouze tří filmů, jmenovitě šlo o díly Lev, čarodějnice a skříň (2005), Princ Kaspian (2008) a Plavba Jitřního poutníka (2010). Nyní ovšem na scénu nastupuje Netflix, který to bude zkoušet znovu. Což samozřejmě může u mnohých fanoušků vyvolat pořádné obavy, protože když se řeknou slova „Netflix“ a „adaptace“, strachy se zatřesou i ti nejodvážnější z nás.

Zrovna Greta Gerwig ale působí jako filmařka, která si do své kreativní vize nenechá jen tak zasahovat. Při tvorbě Barbie například musela s producenty od Warnerů bojovat o zachování hudebního čísla „I’m just Ken“, které ve filmu předvádí Ryan Gosling. Stejně se ale budeme bát, co z toho nakonec vyleze. 

Gerwig je momentálně upsaná ke dvěma filmům o Narnii, fantastické říši plné podivuhodných tvorů a magie, do níž téměř v každém díle dorazí skupina dětských protagonistů z opravdového světa, aby říši před něčím ochránila.

Režisérka byla v minulosti hned třikrát nominována na Oscara, dvě nominace má za komediální drama Lady Bird (2018) a jednu za drama Malé ženy (2020). Podílela se také na scénáři k hrané předělávce Disneyho animované klasiky Sněhurka, která by měla vejít do kin příští rok.