Už dlouhou dobu kolují zvěsti o tom, že nadcházející díl slavné filmové série Mission: Impossible, který ponese podtitul Odplata (Dead Reckoning), bude finálním dobrodružstvím hlavního hrdiny Ethana Hunta (Tom Cruise). A vzhledem k tomu, že snímek je rozdělený na dvě části, přičemž se o něm mluví jako o té největší misi, kterou slavný IMF agent bude muset podstoupit, tak by to i dávalo smysl.

Server Fandango ale nedávno přišel se zajímavou informací. Režisér Christopher McQuarrie, který se postaral jak o obě části, tak i o předešlé dva díly (Národ grázlů, Fallout), údajně prohlásil, že Odplata nebude zakončením celé značky, přičemž už dokonce s ostatními lidmi v týmu probírají své nápady o tom, jakým směrem posunout sérii dál.

To ovšem ale ještě nutně neznamená, že Cruise bude se sérií pokračovat i v dalších filmech. Mission: Impossible byla pro studio Paramount vždy spolehlivě výdělečnou sérií, jejíž poslední filmy od McQuarrieho měly i skvělé recenze. Lze se tudíž domnívat, že společnost se nebude chtít se značkou jen tak rozloučit. Stále je zde ale jistá šance, že Odplata bude skutečně finálním dílem pro Ethana Hunta, přičemž další snímky se zaměří na někoho jiného. 

To by ovšem byl vcelku velký risk, protože Tom Cruise, který se v sérii mimo jiné proslavil i díky svým parádním kaskadérským kousků, je zkrátka srdcem celé filmové značky. Tudíž stejně tak je zde i možnost, že Odplata bude jen další velkou kapitolou v i nadále rozrůstajícím příběhu Ethana Hunta, na něhož čeká ještě plno dalších dobrodružství. Holt se necháme překvapit, co nám ukáže druhá část, které se dočkáme až za rok.

Nějaké hezké zakončení by to ale jednoho dne rozhodně chtělo. A Odplata se pro to zdá být ideálním kandidátem. Na druhou stranu se ale hodí připomenout, že Mission: Impossible je jednou z velice mála filmových sérií, ve kterých jsou pozdější díly lepší než ty počáteční. A dokud se daří, tak není důvod se zastavovat. 

V obou dvou částech sedmého dílu bude muset Ethan Hunt konfrontovat duchy své minulosti. Hlavním záporákem se tak stane charismatický Gabriel (Esai Morales), který se s Ethanem znal ještě před jeho působením v IMF. Ke Cruisovi se každopádně připojí herci Ving Rhames, Simon Pegg a Rebecca Ferguson, kteří opět ztvární jeho staré dobré spojence. Opět se také můžeme těšit na krásku Vanessu Kirby v roli zbraňové dealerky Alanny Mitsopolis, která bude v příběhu bezpochyby hrát svou vlastní hru.

K záporáckému Gabrielově týmu se ještě připojí Pom Klementieff, která si zahraje jakousi nebezpečnou vražedkyni. A nakonec se ještě objeví i Hayley Atwell v roli Grace, která by se mohla stát Ethanovou novou spojenkyní.

První část Odplaty bude v našich kinech premiérovat 13. 7. 2023. Druhá část má sice premiérovat 27. 6. 2024, ale jelikož se její produkce nedávno pozastavila, je bohužel možné, že dojde k odkladu.