V roce 1952 nám režisér Bořivoj Zeman nadělil Pyšnou princeznu, legendární a stále ještě velice oblíbenou pohádku, ve které si Alena Vránová zahrála princeznu Krasomilu a Vladimír Ráž krále Miroslava. Co si budeme povídat, Pyšná princezna do zlatého fondu české kinematografie jednoznačně patří. A relativně brzy se nám vrátí v novém kabátku.

V přípravě je totiž animovaná 3D verze, která vzniká v produkci LUMINAR Film a PFX. Čerpat bude jak z původní knižní předlohy od Boženy Němcové, tak i ze známých momentů slavné hrané verze z 50. let. Níže se můžete podívat na nedávno vydané video o výrobě, které zároveň odhaluje, jak vlastně bude chystaný animák vypadat. Celý snímek tak bude vznikat v rámci česko-polské koprodukce. A ano, pokud vám to připomíná Na vlásku (2010), tak vězte, že nejste sami. 

K režii filmu jsou upsaní David Lisý a Radek Beran, který se zároveň postaral o scénář. Ten o chystaném díle prohlásil například následující:

,,Lákal mě návrat k původní literární předloze pohádky Potrestaná pýcha, možnost vyzdvihnout motiv čisté lásky, díky které lze proměnit k lepšímu i svůj charakter. Zároveň jsem s radostí použil některé ikonické momenty původního filmu. Například akční scénu ze mlýna, šermovací tanec v trámoví, poskakující výběrčí daní v pytlích, zpívajícího ševce na hranici království, nebo „našli moji rádcové…“

Tvůrci ale s animovanou verzí nechtějí zůstat pouze u českého publika. Jelikož je příběh univerzálně srozumitelný, mohl by zkusit ohromit i diváky v zahraničí. Díky 3D technologii tak mají v podstatě skoro neomezené možnosti, kterak se poprat se samotnou stylizací a vypravěčstvím.

„Nové zpracování filmové pohádky Pyšná princezna se mi od začátku zdálo jako dobrý nápad. V tomto případě se jedná o nové převyprávění více než šedesát let starého hraného filmu animovanými postavami s použitím nejmodernějších technologií. Takové setkání látky, kterou všichni známe z dětství, nekriticky ji milujeme a je součástí našich nejosobnějších vzpomínek, se současnou moderní animací je velkou výzvou,“ říká dále Radek Beran.

Jak již bylo řečeno, na výrobě snímku se podílí studio PFX. V tom na snímku pracuje Jan Koníček a jeho tým výtvarníků, který si vzal pod palec postavy a prostředí. Prvotní výtvarné návrhy postav vznikaly skicou v ruce, posléze byly přetvořeny do 3D podoby. V animované verzi by také měla dostat prostor zvířátka, která sice nebudou mluvit, nicméně budou zasahovat do děje a spolupracovat s lidskými protagonisty.

Na animaci dále pracuje i tým z polského studia Human, který vede Rafał Schubert. Tvůrci také budou dbát na to, aby měl snímek i kvalitní zvukové efekty a hudbu, ke kompozici proto byli upsáni hudebníci Ondřej Brzobohatý a Ondřej Brousek.

Zda bude výsledek stát za to, je otázkou. Tvůrce ale evidentně ještě čeká spousta práce, jsme proto zvědaví, jak bude vypadat výsledný produkt, kterého bychom se měli dočkat za rok.

Do českých kin se snímek podívá 7. 11. 2024.