Gamebooky jsou zajímavý počin protínající koncept knih, deskových her i dračího doupěte. Jde o předdefinovaného vypravěče a příběh, který si čtenář a hráč prožívá po svém. Po různě velkých odstavcích se hráči dočtou k rozhodnutí a zvolí, kterou cestou se vydat, což vede k hromadě listování. Ale možnost prožívat dobrodružství a příběhy, které se vejdou do kapsy, jsou lákavé již dlouho. Dokonce jich vzniklo několik i díky českým autorům. Který je ale první? Je jím Na rozkaz krále, který se díky crowdfundingu na platformě Donio znovu vrátí.

Na rozkaz krále od Ljuby Štíplové s ilustracemi Jiřího Svobody se podívalo na světlo světa prvně v roce 1989. Příběh vypráví dobrodružství odehrávající se v temném hradu, které prožívá rytíř Romuland. Ve prospěch tohoto gamebooku mluví i to, že se nejedná o text, ale komiks. Tím byl snadněji dostupný i pro mladé čtenáře. Díky svému vydání se tak může pro dnešní čtenáře gamebooků jednat o nostalgický zážitek.

A na to spoléhá aktuální kampaň na platformě Donio. Požadovaných 40 000 Kč se již povedlo vybrat, přičemž do konce zbývá ještě kolem dvaceti dní. O vydání se má postarat vydavatelství Orbis Litera, které se stará především o knihy z akademického světa. Nicméně právě vzpomínka k dílu Na rozkaz krále vedla Tomáše Janků z Orbis Litera ke snaze získat práva na znovu vydání tohoto titulu.

V kampani se rozpomíná na radost, jakou mu přinášelo i pouhé listování samotnou knihou, která jej napomenula za nepoctivé jednání. Autorka do ní totiž zařadila stránky, které jsou dostupné pouze podvodem, samotným příběhem se k nim dostat nelze. Nicméně sám příběh poskytuje mnoho různých odboček, každá tak odhaluje jiná tajemství samotného hradu.

To vše přes malou velikost samotné knihy. To napovídá i cena, protože v kampani je možné získat jeden výtisk za pouhých 275 Kč. Vybraná částka půjde jak na výtisk a distribuci, tak i naskenování a vyčištění původních kreseb, aby byl novým fanouškům dodán autentický, ale době odpovídající zážitek. Samozřejmě lze přispět i více pro pořízení hrníčku a pohlednic.

Pro fanoušky se tak může jednat o zavzpomínání na dávnou četbu, pro případné nové fanoušky zase poohlédnutí se po vzniku tohoto typu knih u nás. 

Gamebooky: Co to je, kde se vzaly, proč je hrát a co je Lone Wolf