Momentálně je v kinech možné zhlédnout drsnou vikinskou lahůdku jménem Seveřan od Roberta Eggerse, který nám poprvé servíruje nehororovou celovečerní podívanou. Snímek se zatím právem těší pozitivním reakcím, ovšem jistou věcí je celý film pozoruhodný. Objevila se v něm totiž slavná islandská zpěvačka Björk, která se kdysi zapřísahala, že už nikdy v žádném filmu hrát nebude. Pokud nepočítáme snímky jako Sleepless Nights Stories a Drawing Restraint 9, které jsou spíše jen takové experimentální kousky, tak jejím posledním pořádným filmem byl Tanec v temnotách z roku 2000, jenž natočil legendární Lars von Trier. V Seveřanovi si ale zahrála tajemnou věštkyni, se kterou se pojí jedna z nejpůsobivějších scén z celého filmu. Jak se ale tvůrcům podařilo dostat ji na palubu? 

Inu, patrně za to může především Sjón Sigurdsson, slavný islandský spisovatel a básník, který se s Eggersem podílel na filmovém scénáři. Eggerse a Björk seznámil Robin Carolan, jeden z hudebních skladatelů snímku. A to někdy během prvotních příprav na produkci Seveřana. A právě Björk pak Eggerse seznámila se Sigurdssonem, se kterým následně sepsal scénář. V rozhovoru pro EW pak režisér prohlásil, že pro roli věštkyně si nemohl představit nikoho jiného.

,,Björk je něco jako popová šamanka pro planetu Zemi. Kdo jiný by mohl věštkyni ztvárnit?“

A jelikož se Björk se Sigurdssonem znala už jako puberťačka, nakonec na nabídku role kývla. Pomohlo i to, že se natáčelo v jejím rodném prostředí. Zpěvačka tak svůj dávný slib porušila, ale myslíme si, že jí to jen těžko bude někdo zazlívat. 

Seveřan se objevil v českých kinech minulý týden. V hlavních rolích se představí Alexander Skarsgård jako princ Amleth, Ethan Hawke jako král Horwendil, Nicole Kidman jako královna Gudrún, Claes Bang jako Fjölnir, Willem Dafoe jako Heimir the Fool, Hafþór Júlíus Björnsson jako Thorfinnr a Anya Taylor-Joy jako Olga.

Už jste se na Seveřana byli podívat v kině?