Na fotkách z druhé série Prstenů moci od Amazonu jsme mohli vidět Toma Bombadila. Tato mocná a magická bytost ale nebyla součástí filmové trilogie Pán prstenů od režiséra Petera Jacksona, i když v původních knihách se s ním setkáváme v podstatě již na začátku příběhu. Proč tomu tak je?

V knihách působil Tom Bombadil jako proto-Gandalf. Pro potřeby příběhu museli hobiti již na začátku cesty narazit na nepřátele, na které ale ještě nebyli připraveni. Tolkien tedy stvořil Bombadila, aby je dostal z problémů. Jedním z důvodů byla snaha ukázat, jak moc hobiti ke konci knih charakterově vyrostli. Jacksonovi to ale nestačilo.

V komentáři a bonusových videích na DVD režisér vysvětluje, že i když se věci kolem Toma Bombadila trochu týkají i prstenu, třeba to, že na Bombadila jako jediného prsten vůbec nepůsobil, ve skutečnosti nebylo setkání s ním pro Frodův příběh důležité a jeho vystřižením z filmu se vlastně nic podstatné pro příběh nezměnilo. A protože Tolkienovy knihy jsou dost tlusté, stejně bylo nutné některé části vystřihnout.