V roce 1980 natočil legendární Stanley Kubrick filmovou adaptaci slavného románu Osvícení, který pochází od hororové hvězdy Stephena Kinga. I přestože v té době se snímek nedočkal úplně nejlepších reakcí, postupem času se z filmu stala milovaná klasika, která je dodnes považována za jeden z nejlepších hororů v historii kinematografie.

Mnozí ale možná netuší, že King v roce 2013 napsal nepřímé pokračování, které neslo název Doktor Spánek. I to se následně dočkalo filmového ztvárnění, v roce 2019 se o něho postaral talentovaný režisér a scenárista Mike Flanagan, který patří mezi nejlepší hororové filmaře současnosti. Flanagan však chtěl v sérii pokračovat i nadále, přičemž měl v plánu natočit prequel pro první film z roku 1980. K ničemu takovému však nakonec nedošlo. 

Prequel k Osvícení měl nést název Hallorann. A pokud jste Osvícení viděli, případně četli původní předlohu, tak víte, že stejně se jmenuje i jedna z primárních postav, kterou ve filmové adaptaci ztvárnil Scatman Crothers. Richard „Dick“ Hallorann byl šéfkuchařem v hrůzném hotelu Overlook, ve kterém se valná většina Osvícení odehrává. Podobně jako Danny Torrance, jehož otec Jack se v podání Jacka Nicholsona stal hlavní hvězdou celého příběhu, měl i Scatman telepatické schopnosti, tudíž Flanagan se chtěl v prequelu zaměřit na jeho mladší verzi, která v hotelu přebývala před událostmi Osvícení.

Flanagan se na prequel chtěl vrhnout krátce poté, co jeho Doktor Spánek dorazil do kin. Jenže pak přišlo poměrně nepříjemné překvápko. I přestože se snímek dočkal chvály od kritiků i diváků, jeho box office příliš působivý nebyl. Z rozpočtu asi 55 milionů dolarů nakonec film celosvětově vydělal jen něco přes 72 milionů. Studio Warner Bros. se tak rozhodlo, že prequelu zelenou nakonec nedá. A jelikož Warneři vlastní práva na celou značku, zklamaný Flanagan s tím nemohl nic dělat. 

Zda se jednoho dne prequelu nakonec dočkáme, je zatím samozřejmě ve hvězdách. I tak má ale Flanagan plné ruce práce. Před dvěma měsíci dotočil filmovou adaptaci Zániku domu Usherů od Edgara Allana Poea, plus příští měsíc nám na Netflixu představí svůj horůrek Půlnoční klub. Tudíž se i tak máme na co těšit.