Přemýšleli jste někdy, co symbolizuje koření v Duně? Pouštní planeta Arrakis, neboli Duna, je dějištěm jednoho z nejvlivnějších děl žánru sci-fi. Autor Frank Herbert chtěl přijít s něčím jedinečným a originálním, co se tehdejší vědecké fantastice bude vymykat. Proto v jeho románech nejsou žádné počítače, ani roboti, ale jen a pouze lidský potenciál.

Také chtěl přijít se světem vymykajícím se běžným konvencím. Úplně proto odstranil vodu, věc natolik běžnou a potřebnou, aby nikoho ani nenapadlo vytvořit bez ní prostředí. Krom celého ekosystému pouštní planety přišel s myšlenkou koření, na kterém udělal závislé celé Impérium. Bez koření totiž není možné v univerzu Duny cestování mezihvězdným prostorem a správa impéria, nebo vůbec komunikace je tak bez této komodity téměř nemožná. Proto: Kdo ovládá Dunu, ovládá koření. Kdo ovládá koření, ovládá celý vesmír!

Koření v Duně je tedy ekvivalentem ropy, na níž začal být náš svět zcela odkázán. Ne nadarmo Herbert svou knihu uvádí slovy: „Ekologům vyprahlých krajin, ať jsou kdekoli a pracují v jakékoliv době“.