Možná si pamatujete, že když byl seriál dobrý, dožil se sedmi sérií. Některé seriály dokonce zlatou sedmičku překonaly a měly deset i více sérií. Jako třeba věčně živí Simpsonovi, Přátelé nebo Hvězdná brána. Dnes tomu tak není. Počet epizod na sérii se zkracuje na 15, 10 nebo třeba i 8. A i když je seriál úspěšný a Netflix, Max nebo Disney+ ho nezruší po první řadě, málokdy se dočká více než pěti řad. To se stalo i úspěšnému Star Trek seriálu Lower Decks, který končí pátou řadou, i když byl mezi fanoušky a diváky velice oblíben. Proč tomu ale tak je?

Proč Netflix ruší seriály po první sérii?

Peníze! Kdysi televize (a tím pádem i tvůrci a herci) vydělávaly na každém odvysílání epizody a tedy i reklamy, podle toho, kolik diváků se zrovna koukalo. Dávalo tedy smysl držet seriál naživu tak dlouho, pokud o něj byl zájem a natočit co nejvíce epizod. Streamovací platformy ale z počtu sledujících diváků nevydělávají. Vydělávají na nárůstu nových platících uživatelů. A tvorba nových seriálů má prostě větší šanci nalákat tyto nové platící uživatele a přinést další peníze.

Ovšem jsou zde i jiné faktory, třeba potřeba odepsat si z daní neúspěšnou sérii. To je ale ještě horší, protože v takovém případe se seriál nejenom uřízne, ale úplně zmizí ze streamovací platformy.