Nové celovečerní tituly slavného britského režiséra Christophera Nolana jsou pro filmový svět vždy velkou událostí. Největšího úspěchu známý filmař dosáhl letos na jaře, kdy získal své vůbec první dva Oscary za chváleného a komerčně úspěšného Oppenheimera. A mnozí fanoušci už jistojistě přemítají nad tím, na co se Nolan vrhne příště. To sice stále ještě nevíme, ale už konečně vyšlo najevo, kdy se jeho dalšího filmu dočkáme.

Server Deadline hlásí, že další režisérův film bude premiérovat 17. 7. 2026. Režisér ho opět natočí pod dohledem studia Universal, k němuž Nolan odešel od Warnerů poté, co vyjádřil nesouhlas s jejich dočasnou novou strategií pro vydávání filmů z roku 2021. Datum premiéry každopádně není ani trochu překvapivé, od dob filmu Batman začíná (2005) doslova všechny Nolanovy filmy vycházely vždy v létě. 

Server také hlásí, že jednu z hlavních rolí by mohl ve filmu mít Matt Damon, který si zahrál jak v Oppenheimerovi, tak i třeba v Nolanově sci-fi Interstellar (2014). Herec by měl o účasti momentálně pouze jednat, oficiálně zatím na palubě není. Natáčení by každopádně mělo začít už někdy během první poloviny příštího roku.

A nyní otázka, co vlastně Nolan natočí. Letos v létě jsme se dozvěděli, že režisér už začal další film psát. Tehdy server Variety přišel s možností, že Nolan vytvoří filmový remake Vězně (The Prisoner), kultovního britského seriálu z roku 1967, jehož tvůrcem se stal Patrick McGoohan, který si také zahrál hlavní roli. Nolan byl k remaku upsaný už v roce 2009, nicméně nakonec na něj nedošlo, protože ve stejný rok vydalo AMC svou vlastní verzi, a to v podobě stejnojmenné minisérie.

Nolan se také netají tím, že by rád natočil i nějaký horor, což by bylo obzvlášť zajímavé. Snad se tedy nějakých pořádných odpovědí dočkáme ještě letos. 

Pokud má natáčení začít v první polovině roku 2025, mohli bychom se také relativně brzy dozvědět, kdo další se ve snímku vlastně objeví. Zkusí Nolan nabrat na palubu některé ze svých dvorních herců jako Michael Caine nebo Cillian Murphy? To holt ukáže čas.