Jedním z nejdůležitějších faktorů filmového vesmíru Marvelu je to, že udržuje diváky v napětí. To zas pomáhá budovat napětí do nadcházejících snímků a radost z nových oznámení. Je to taktika, která pomáhá fanouškům podporovat sérii a pokračovat ve sledování nových filmů a seriálů, jakmile jsou uvedeny do kin. Aby to však bylo možné, musí všichni, kdo se na těchto projektech podílejí, podepsat NDA neboli dohodu o mlčenlivosti. Nyní právník společnosti Marvel vysvětlil, co se stane, pokud některý z herců náhodou tuto dohodu poruší.

Přečtěte si také: Jak bude vypadat další MCU Spider-Man? Sony a Marvel mají údajně odlišné vize

Paul Sarker, právní specialista společnosti Marvel Studios, se o tomto tématu svěřil v rozhovoru pro portál ComicBook. Podrobně popsal, co se může stát herci, který poruší smlouvu s Marvelem a jak si jistě dokážete představit, následky mohou být dost hrozivé.

„Z právního hlediska, pokud porušíte NDA, můžete být zodpovědní za škody, právní odškodnění a případně i soudní zákaz,“ vysvětlil Sarker. ,,Pokud pohrozíte: ‚Hej, zveřejním X informací, pokud se mnou nevyjednáte tuto dohodu,' nebo se můžete pokusit o výkupné. V takové situaci by vás studio mohlo zažalovat a říct: ‚Hej, soudce, postarejte se, aby ten člověk nic neřekl, protože by nám to mohlo způsobit nenapravitelnou škodu,' ale to je méně pravděpodobné.“

Při takovém množství peněz, jaké mohou tyto projekty vydělat, se škody mohou povážlivě nasčítat. Marvel je ale samozřejmě otevřený i praktičtějším přístupům.

„Další věc, kterou riskujete, je vztah se společností, že? Řekněme, že jste nebyli obsazeni do role. Společnost vám pošle scénář a vy jste testováni, nebo vám pošlou odkaz na nějakou zabezpečenou stránku, kde můžete scénář získat,“ dodává právník. „Pokud pak informace ze scénáře vyzradíte, za A) mohou vás zažalovat a za B) pravděpodobně s vámi nebudou chtít pracovat, protože nejste někdo, komu by se dalo věřit. Pokud vás přivedou a dají vám více, musí vám důvěřovat, aby vás mohli tak nějak přivést a zapojit do týmu.“

Sarker dále vysvětlil, že pokud se účastníte výrobního procesu pouze krátce, pak při porušení NDA nemusíte obdržet příslušnou odměnu či honorář za natáčení.

„Pokud porušujete nebo porušujete smlouvu, nemusí vám být nutně zaplaceno. Při porušení tedy existuje mnoho rizik, ale řekl bych, že největší je odcizení vztahu se studiem, protože vám nemohou věřit. A pak samozřejmě finanční odškodnění.“

Na konec také potvrdil, na co se NDA smlouva od studia Marvel vztahuje.

„Smlouva se vztahuje na cokoli, co není veřejnou informací, kterou získáte od druhé strany a kterou jste jinak nevěděli nebo nezjistili sami,“ uvedl Sarker. „Pokud se na to podíváme z pohledu studia, tak určitě chcete co nejširší pokrytí, abyste se v případě úniku informace nemuseli dohadovat, zda byla důvěrná, nebo ne,“ uzavřel.

Paul Sarker v průběhu let pracoval na řadě projektů MCU - konkrétně na pěti celovečerních filmech. Jako takový je rozhodně dobře obeznámen se záludnostmi studií a je fascinující sledovat, v čem by mohlo spočívat porušení jejich NDA.