Mezi nejznámější a nejslavnější hrdiny řecké mytologie patří bezesporu i vychytralý Odysseus, král Ithaky a oblíbenec bohyně Athény, kterému se „kapánek“ zkomplikovala jeho cesta domů po válce s Trojou. A přesně o něm vzniká nejnovější snímek italského režiséra Umberta Pasoliniho, film ponese název The Return. Tentokrát však nečekejte žádné bohy, monstra a nadpřirozeno, tato verze Odysseova příběhu bude hodně přičichávat k realismu. Snímek se totiž zaměří pouze na poslední etapu Odysseova dobrodružství. Přesněji bude pojednávat o době, kdy se řeckému hrdinovi konečně podaří dostat se zpátky na Ithaku, ale zjistí, že jeho domov se dočkal řad nežádaných změn.

Mohou za to především nápadníci o Odysseovu ženu Penelope, kteří uvnitř jejího domu dělají pěkný bordel. Penelope i přesto po těch dlouhých letech svému manželovi zůstává věrná a odmítá se vdát za jiného. Nápadnicí ale dávají jasně najevo, že dokud si jednoho z nich nevezme, nikam neodjedou. Špatné časy zažívá i Odysseův dospívající syn Télemachos, který téměř celý život vyrůstal bez otce. Odysseus tak v sobě bude muset najít sílu, aby mohl s touto zapeklitou situací něco udělat. Pomoc od Athény se ale tentokrát patrně nedočká.

Odyssea ztvární Ralph Fiennes, který se proslavil především jako představitel Lorda Voldemorta. Jeho manželku Penelope zas ztvární slavná francouzská herečka Juliette Binoche, kterou si mnozí mohou pamatovat například z romantického dramatu Čokoláda z roku 2001. Fiennes a Binoche si už hlavní role společně v jednom slavném snímku zahráli, jednalo se o Anglického pacienta z roku 1997, za který francouzská herečka získala Oscara. 

O scénář k filmu se postarali John Collee a Edward Bond. Collee se například také podílel na scénáři ke slavnému velkofilmu Master and Commander: Odvrácená strana světa, Bond je zas jedním z autorů scénáře k filmu Zvětšenina z roku 1966, za který byl nominován na Oscara. Snímek je proto rozhodně v dobrých rukou.

Oficiální datum premiéry však zatím ještě neznáme.