Není žádnou novinkou, že Hollywood a Čína v poslední době nejsou úplně největšími kamarády. V rámci toho také v posledních několika letech výrazně ubylo amerických filmů, které Čína do svých kin uvedla. Nedávno ale vyšlo najevo, že do oné hrstky hollywoodských snímků, kterým se v poslední době podařilo dostat i do čínských kin, bude patřit také pokračování Avatara s podtitulem The Way of Water.

To může být poměrně překvapivé hned z několika důvodů. Čína v první řadě nemá úplně ráda žánry, které se odklání od realismu, to znamená, že fantasy, sci-fi a superhrdinské kousky mají s uvedením šance o něco nižší. Navíc o Avatara se stará studio 20th Century, které vlastní společnost Disney. A tu Čína věru příliš v lásce nemá. Nicméně režisér James Cameron se kvůli filmu do Číny na začátku letošního roku vypravil. 

Filmař se do země vydal, aby zde pro China Film Group, čínskou filmovou společnost řízenou Oddělením pro propagaci Komunistické strany Číny, která zároveň dohlíží na cenzuru a uvádění zahraničních snímků do kin, promítl několik scén z nadcházejícího druhého dílu Avatara. Scény byly promítány v čínském formátu CINITY, který byl uveden na trh v roce 2019. Jak se tedy zdá, Cameron se z určité části podílel na tom, aby v případě Avatara udělala Čína jednu ze svých vzácných výjimek.

Co to tedy znamená? Inu, především to, že druhý díl by opravdu mohl mít setsakramentsky parádní a rekordní tržby. Protože i přestože Čína rozhodně nepatří mezi nejsvobodnější země na světě, vždy to byl pro Hollywood jeden z nejspolehlivějších zlatých dolů. A jak už víme, James Cameron uvedl, že Avatar 2 se musí stát minimálně čtvrtým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, aby se dal považovat za úspěch. To znamená, že musí vydělat přes 2 miliardy dolarů. A tržby z Číny by tomu rozhodně mohly dát nadějné vyhlídky.

A kdo ví, možná se díky tomu stane dvojka historicky prvním filmem, kterému se podaří překonat hranici 3 miliard. To se každopádně dozvíme už v následujících měsících. 

Mezi velké filmy z letošního roku, které nebyly uvedeny v Číně, patří například Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, Black Panther: Wakanda Forever a Black Adam.

Taktéž se do jejích kin nedostal zatím komerčně nejúspěšnější snímek letoška, tedy Top Gun: Maverick, protože podle Číny příliš vyzdvihoval americkou armádu. Taktéž jí bezpochyby vadily scény s bundou s nášivkami tchajwanské a japonské vlajky.

Co se týče druhého dílu Avatara, do kin se podívá už 15. 12. 2022. A my se už nemůžeme dočkat, až budeme sledovat rostoucí číslo jeho box officu.