Slavný režisér Francis Ford Coppola, který je samozřejmě zodpovědný za legendární trilogii Kmotra, už nějaký ten pátek chystá svůj nový sci-fi velkofilm jménem Megalopolis. Jeho produkce se ale před několika měsíci údajně dostala do závažných problémů. Na konci minulého roku dal režisér podle všeho padáka celému oddělení vizuálních efektů, což mělo za následek i odchod lidí z oblasti art departmentu. Následně vyšly na světlo světa informace o tom, že samotné natáčení bylo údajně jaksepatří chaotické a nesmírně frustrující. Podle všeho se navíc rozpočet, který měl původně činit asi 120 milionů dolarů, nebezpečně zvyšoval.

A jelikož Coppola nemá s žánrem sci-fi příliš zkušeností, vyvstala tak otázka, zda vůbec režisér bude schopen snímek úspěšně dotočit. Sám Coppola však všechny tyto zprávy považoval za přehnané, přičemž byl přesvědčený o tom, že snímek úspěšně dotočí. 

A nyní se zdá, že se jeho slova potvrdila. Nově vzniklý Instagram účet filmu nedávno zveřejnil fotku, která dokazuje, že Megalopolis hlásí dotočeno. Těšit bychom se tak měli na jakýsi milostný příběh o architektovi, který v blízké budoucnosti dostane za úkol přestavět katastrofou zdevastovaný New York (údajně v podobě starověkého Říma). Následně se ale zaplete do různorodých politických intrik a zakázané lásky. Snímek by měl silně vycházet ze slavné sci-fi Metropolis, kterou v roce 1927 natočil Fritz Lang.

Film se navíc může chlubit opravdu parádním obsazením, dočkáme se totiž hvězd jako Adam Driver, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Aubrey Plaza, Jon Voight, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman a Dustin Hoffman. Právě Adam Driver by měl ve filmu ztvárnit jednu z hlavních rolí, přičemž i sám herec veřejnost ujistil o tom, že natáčení filmu probíhalo hladce. Stejně tak uvedl, že odchod lidí z oddělení speciálních efektů je jen součástí jedinečného tvůrčího procesu za filmem.

Ať už ale je pravda jakákoliv, necháme se překvapit, zda se v případě nadcházející sci-fi nebude opakovat stejný scénář, k němuž došlo i u Coppolova slavného válečného filmu Apokalypsa (1979). I u ní bylo samotné natáčení poměrně dost chaotické a šílené, nicméně nakonec se z ní stal jeden z nejslavnějších filmů všech dob, který byl ze všech koutů blahořečen. Podaří se režisérovi stejný trik i napodruhé? To se holt necháme překvapit. 

Coppola snímek financoval výhradně ze svých vlastních peněz, které získal prodejem vinic v severním regionu Kalifornie. K výrobě filmu byla navíc použita technologie Volume, která byla například využita při natáčení seriálu Mandalorian (2019).

Jelikož je nyní natáčení u konce, v následujících měsících bychom se měli dočkat informace o tom, kdy přesně bude premiérovat v kinech. Zatím se ale zdá, že by to mohlo být někdy v průběhu roku 2024.