Už od začátku loňského roku kolovaly zvěsti o tom, že pátá sezóna seriálového Zaklínače (2019) od Netflixu, která by se mohla začít natáčet ještě letos, bude úplně poslední. A nyní nám přišlo potvrzení přímo od samotné streamovací služby, která zároveň uvedla, že produkce čtvrté sezóny konečně začala.

Samozřejmě ale už bez Henryho Cavilla, protože kvůli hercově odchodu ze seriálu, k němuž došlo na podzim roku 2022, se musel role Geralta chopit někdo jiný. Oním vyvoleným se nakonec stal Liam Hemsworth (Hunger Games), který našeho bělovlasého Řezníka z Blavikenu ztvární pro zbylé dvě sezóny.

V rámci startu produkce se Netflix také pochlubil skoro minutovým klipem ze společného čtení scénáře. Kromě Hemswortha v něm samozřejmě uvidíme další hlavní představitele, jmenovitě Freyu Allan (Ciri), Anyu Chalotra (Yennefer) a Joeyho Bateyho (Marigold). Na klip se můžete podívat níže. 

Vzhledem k tomu, kdo všechno se ve čtvrté řadě má objevit, tak bychom si tipli, že nadcházející sezóna zřejmě zadaptuje události knih Křest ohněm a Věž vlaštovky, přičemž pátá a finální řada si především posvítí na Paní jezera, poslední díl původní knižní ságy. Ale ještě se necháme překvapit, co nakonec tvůrci vymyslí.

Výše uvedený klip také odhaluje návrat následujících herců: Meng’er Zhang (Milva), Anna Shaffer (Triss), Hugh Skinner (Radovid), Safiyya Ingar (Keira), Graham McTavish (Dijkstra), Cassie Clare (Philippa), Mahesh Jadu (Vilgefortz), Therica Wilson-Read (Sabrina) a Bart Edwards (Emhyr).

Dále můžeme vidět i některé představitele Potkanů: Christelle Elwin (Mistle), Ben Radcliffe (Giselher), Aggy K. Adams (Jiskra) a Connor Crawford (Asse).

A když už je o Potkanech řeč, hodí se také zmínit, že již ve čtvrté řadě se objeví Leo Bonhart, smrtící lovec odměn, jehož ztvární Sharlto Copley (District 9).

Mezi další důležité nováčky patří ještě Danny Woodburn (Zoltan) a Laurence Fishburne (Regis). 

Seriál také nedávno nabral na palubu tři nové herce. První je Clive Russell (Hra o trůny), který si zahraje vypravěče Striboga.

Druhou zas Serrana Su-Ling Bliss (Enola Holmesová 2), jež ztvární Nimue.

A nakonec tu máme Lindena Porca (Ulička přízraků), který si zahraje Zoltanova bracha Percivala Schuttenbacha, trpaslíka, po němž je pojmenovaná i polská hudební skupina, jež se proslavila především díky třetímu dílu herního Zaklínače od CD Projekt RED.

O scénář ke čtvrté řadě se postarali tvůrci Lauren Schmidt Hissrich, Tania Lotia, Rae Benjamin, Troy Dangerfield, Matthew D’Ambrosio, Javier Grillo-Marxuach, Clare Higgins a Mike Ostrowski.

Režii jednotlivých epizod si vzali na starost Sergio Mimica-Gezzan, Tricia Brock, Alex Garcia Lopez a Jeremy Webb. 

Čtvrtá řada zatím nemá stanovené datum premiéry, odhadem bychom se jí ale mohli dočkat v létě příštího roku.