Pokud jste fanoušci kyberpunkového žánru a v půlce příštího měsíce nebudete mít co dělat, srdečně vás zveme na již druhý ročník Cybertownu, chystané velkolepé události, jež v sobě spojuje prvky multižánrového festivalu, conu a LARPu v kulisách cyberpunkového městečka zasazeného doprostřed postapokalyptické pustiny. Mezi 13. a 16. červencem 2023 opět vyroste v areálu bývalé raketové základny v Bratronicích nedaleko Kladna živoucí sci-fi město, do něhož by měl každý pravý fanoušek kyberpunkové a postapokalyptické estetiky jednoznačně zavítat.

Do Cybertownu byste se ovšem měli podívat i v případě, že se řadíte mezi fanoušky RPG her. Město totiž nabídne nejenom zajímavou příběhovou linku, do níž budete moci zabřednout, ale i různé úkoly, které lze najít i v mnohých hrách na hrdiny.

Tudíž pokud se řadíte mezi fandy videoherních sérií jako Cyberpunk 2077, Fallout, Borderlands a Stalker, případně filmových klasik jako Blade Runner a Mad Max, návštěvy určitě nebudete litovat.

Ovšem pozor! Pokud vás už teď festival zaujal a návštěvu skutečně zvažujete, raději si pospěšte. Přeprodej vstupenek totiž končí už zítra o půlnoci, to znamená již 30. 6. ve 23:59. Vstupenka vás vyjde na 3223 Kč, zakoupit si ji můžete skrze webový odkaz, který najdete v odkazu článku, případně i zde. Nutno dodat, že ji nemusíte zaplatit ihned, můžete si ji pro akci rezervovat a zaplatit později. Znovu ale opakujeme, abyste v případě zájmu rychle jednali, protože už nezbývá moc času.

Festival je pořádaný na dobrovolnické bázi spolkem Raketová základna Bratronice. Veškeré finanční prostředky ze vstupného jsou použity na jeho organizaci, případně rozvoj areálu Základny. Teď se ale vrátíme k tomu, na co všechno se vlastně můžete těšit. 

Jistě jste již obeznámeni z fenoménem living history, což je v podstatě aktivita, která usiluje o co největší přiblížení se životu v určité historické době. V Cybertownu to bude něco podobného, akorát zde půjde o „living future“. To znamená, že jeden z klíčových prvků pro tvorbu pořádně působivé atmosféry, která k výše zmíněnému žánru patři, je i kostýmová povinnost. Však určitě sami víte, že v různých kyberpunkových příbězích mají jednotliví lidé šatník, za nějž by se nemusel stydět ani Ezra Miller.

Ale nebojte, město bude otevřené všem, to znamená, že nemusíte mít nutně nějaký profesionálně vytvořený kostým. Ovšem pokud by se vám do něho chtělo, tak vám v tom určitě bránit nebudeme. S novou budoucností přichází také nová měna. Ve městě budou totiž platit kredity, s jejichž pomocí lze získat celou řadu výhod, případně i zpřístupnit některé unikátní části programu. O ten se budou mimo jiné starat různé kmeny a frakce, na něž bude možné ve městě narazit. 

Těšit se ale můžete i na různé zajímavé přednášky. Dorazí například debutující režisér Robert Hloz, který nám již tento podzim nadělí velice slibně vyhlížející sci-fi film jménem Bod obnovy. Venku už máme také oficiální trailer, který působí překvapivě hollywoodsky. Samozřejmě se na festivalu objeví i František Kotleta, jeden z nejvýraznějších autorů české fantastiky, což nás ovšem příliš nepřekvapuje.

Pokud jste nadšenci do postapokalyptického žánru, nenechte si ujít duo matadorů urbexové scény, kterými jsou Unlimited Freedom •Ritchie• a Radioactive Explorer. A pro kyberpunk tu zas máme autory vědeckého projektu Vědátor, tudíž bude opravdu z čeho vybírat. Fanoušci filmů navíc jistojistě ocení kino, v němž se bude promítat mix nejrůznějších sci-fi klasik. 

Pokud nechcete jen sedět a zatoužíte si také něco zkusit, můžete dát šanci i některým workshopům. Budete si tak moc vyzkoušet jízdu na monobiku, vyrobit si fotoaparát z pouhé plechovky, dozvědět se, kterak se postarat o zvířata poté, co padne civilizace, a v neposlední řadě se můžete zdokonalit v sebeobraně s mistrem bartitsu Robertem Waschkou.

Účastníci se také budou moct zapojit do jisté detektivní hry. V té budou moci sami nebo v malých skupinkách prozkoumávat nejrůznější lokality a řešit řádně zapeklité hádanky. Taktéž se budou moci vložit do zápolení jednotlivých frakcí a plnit zadání pro „Stínové běžce”.

Celou událost bude samozřejmě také doprovázet dobrá hudba a show. Na festivalu tak zahrají slavní tuzemští interpreti, mezi které patří thrash-rock'n'rollová kapela Hentai Corporation, horrorcore v podání Sodomy Gomory či WWW Neurobeat, v jejichž tvorbě se střetává hiphop s vlivy podmanivé elektroniky.

Těšit se ale můžeme i na návštěvu z Polska, na akci se ukážou electro metaloví Jeremiah Kane, přičemž dojde i na laserový power metal z daleké Andromedy AstroKing. Chybět nebudou ani zkušení čeští DJové, jmenovitě Nika 77, Triptofun, Retroboy 64, Smeti, Namax a další. Celou show doplní i žonglérské hrátky s ohněm ve spojení s bubenickými rytmy, které nám nabídne fireshow skupina Tribo Fuego. Dále zde bude i lightshow v podání skupin BoomCats, T.E.T.R.I.S a Tritium.

Co si budeme povídat, program to je jaksepatří působivý, tudíž pokud si najdete čas a rychle si zakoupíte vstupenky, na festival jednoznačně zajděte. Všechno výše zmíněné je ovšem pouhým zlomkem aktivit, které Cybertown 2023 letos nabídne. Návštěvníci tak budou moct kromě workshopů, přednášek a her prožít unikátní sci-fi příběh, na který zaručeně jen tak nezapomenou. Tudíž pokud vás program natolik zaujal, že na ono neonové dobrodružství budete chtít vyrazit i vy, tak s nákupem vstupenek neotálejte. Přece jenom máte čas do zítřejší půlnoci!

Pokud se o akci chcete dozvědět další informace, určitě se podívejte na oficiální stránky, na které se lze dostat skrze odkaz ve zdroji článku. A pokud vás zajímá after movie z minulého ročníku, podívat se na něj můžete níže.