Včera jsme se dočkali vůbec prvního oficiálního traileru na horor Vymítač ďábla: Znamení víry, který bude přímo navazovat na legendární hororovou klasiku z roku 1973 od Williama Friedkina. O režii se postaral David Gordon Green, který se evidentně rozhodl setrvat v žánru hororu. Po jeho novodobé Halloween trilogii (2018-2022) má totiž filmař v plánu udělat trojici filmů i z Vymítače ďábla.

A zdá se, že studio Universal režisérovi věří, protože už známe nejenom název druhého filmu, který na nadcházející Znamení víry naváže, ale i oficiální datum premiéry. Další Vymítač ďábla by se měl nazývat The Exorcist: Deceiver, přičemž do kin by se měl dostat 18. 4. 2025, u nás pravděpodobně zase o den dřív. Zatím ovšem není známo, co všechno pro nás Green v chystaném druhém díle připravuje, ale pokud bude pokračovat v tradici svého Halloweenu, tak je možné, že se do něho vrátí postavy ze Znamení víry. 

První díl by se tak měl zaměřit na chlapíka jménem Tanner (Leslie Odom Jr.), jehož dcera (Lidya Jewett) se společně ještě s jednou svou kamarádkou (Olivia Marcum) ztratí v lese. Po jejich následném nalezení se ale obě dvě díky začnou chovat divně. A jakmile vyjde najevo, že je posedla jistá démonická síla, pravděpodobně sám Pazuzu z původního sedmdesátkového filmu, tak se Tanner rozhodne vyhledat pomoc u Chris MacNeil (Ellen Burstyn), jejíž dcera Regan se také před lety stala obětí zlovolného démona. Společnými silami se tak budou muset uchýlit k exorcismu, který snad obě dvě díky zachrání.

Je ovšem otázkou, zda tvorba celé trilogie filmů není zrovna u Vymítače ďábla trochu přestřel. U Halloweenu to ještě fungovalo, protože se jednalo o slasher podívanou, nicméně Vymítač je zcela jiný typ hororu, kde se dá děsivými posedlými holčičkami strašit jen do určitého času a míry. Ale holt uvidíme, co pro nás Green připraví. 

David Gordon Green je každopádně kromě Halloween trilogie známý díky komediím jako Travička zelená (2008) a Princ a pruďas (2011). O scénář k filmu Vymítač ďábla: Znamení víry se postaral Peter Sattler, který natočil snímky jako Camp X-ray (2014) a Broken Diamonds (2021).

Dále se mají ve filmu objevit herci jako Raphael Sbarge, Ann Dowd, Jennifer Nettles, Lidya Jewett, Linda Boston a E.J. Bonilla.

Oficiální premiéra v kinech je stanovená na 12. 10. 2023.