V roce 1968 napsal americký spisovatel Peter S. Beagle pohádkovou fantasy Poslední jednorožec, která v době vydání sklízela jedno pozitivní hodnocení za druhým. Kniha se tak stala nejenom světovým bestsellerem, ale magazín Locus ji taktéž zařadil do svého seznamu Nejlepších fantasy knih všech dob. Není proto divu, že v roce 1982 se knižní příběh dočkal filmové adaptace, o kterou se postaralo režisérské duo Arthur Rankin Jr. a Jules Bass. Sám Beagle se následně postaral o scénář. Příběh vyprávěl odvážné a nesmrtelné jednorožkyni jménem Amalthea, která se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu za poznáním o tom, kam se vlastně poděli ostatní jednorožci. Během své cesty tak zavítá do mnohých krajů a zemí, kde se střetne s nejrůznějšími bytostmi, jež mají jak dobré, tak i zlé úmysly. Přednedávnem tak vyšlo najevo, že příběh se dočká novodobé hrané verze. 

A to není všechno. Kromě live-action snímku se dočkáme i muzikálového ztvárnění, o které se má údajně postarat Stacy Ann Ferguson, která je taktéž známá pod jménem Fergie. O hraný snímek se zas postará produkční společnost Beagleverse, kterou založili producenti Lauren Sands a Michael Heard. A jak už může být z názvu patrné, společnost úzce spolupracuje s autorem Peterem S. Beaglem, který se na hrané verzi má podílet také. Novodobá filmová adaptace měla vzniknout už v nultých letech, v roce 2006 studio Continent Films ohlásilo, že vytvoří svou vlastní hranou verzi populárního příběhu, nicméně nakonec od projektu vycouvalo.

Zatím však není vůbec známo, kdo se v připravovaném filmu a muzikálu objeví. Taktéž zatím nevíme, kdy se nadcházejících dvou projektů dočkáme, ale než se napíšou scénáře a texty k písním, rozhodně to nějaký čas potrvá. Odhadem by k nám obě verze mohly přijít nejdříve někdy během roku 2023, ale to teprve ukáže čas. Jste fanoušky animované adaptace z roku 1982?