Když se řekne „Rohanské nábřeží“, tak na co si hned vzpomenete? Pokud na Josefa Rohana, po němž je místo v Praze pojmenováno, tak od nás dostáváte malé a zcela bezvýznamné plus za to, že si jste tohoto faktu vědomi. Jistě se ale také najdou tací, kteří si hned vybaví louky a pastviny lidského království Rohan z Tolkienovy Středozemě.

Podobě jsou na tom i autoři internetové petice, kterým se úplně nelíbí rozhodnutí Rady Hlavního města Prahy, jež se týká devatenácti nových ulic vedle Rohanského nábřeží na Praze 8. Bylo totiž rozhodnuto, že ulice budou pojmenovány podle slavných světových filozofů, mezi které patří například Edmund Husserl, Georg W. F. Hegel, Imannuel Kant, Ludwig Wittgenstein a další. Co takhle ale Rohanské nábřeží vhodně pojmenovat po mužích a ženách, kteří statečně čelili silám Saurona a jeho poskoka Sarumana? 

Přesně to je návrh již zmiňované petice, která žádá, aby nové ulice byly pojmenovány podle osobností a známých míst z Rohanu, nikoliv podle lidí, kteří nemají s národem Rohirů nic společného. Autoři petice také upozorňují na to, že žádná z budoucích ulic neponese jméno podle ženy, což by jejich návrh napravil.

,,Při vší úctě k Ludwigu Wittgensteinovi - navštívil vůbec kdy v životě Jízdmarku? Jak pomohl Imannuel Kant ve válce proti Sarumanovým hordám? Kde byl Husserl, když padly Západní Úvaly? Rohanské nábřeží má nést rohanská jména!“

Autoři tak pro nové ulice navrhují následující jména: Théodenova, Éowynina, Thengelova, Théodredova, Éomerova, Gamlingova, Edoraská, Žlebská, Rohanských štítonošek, Pelennorských hrdinů, Park Fangorn a Park Západní Úvaly.

Pojmenovat jednotlivé ulice podle filozofů navrhla developerská firma Sekyra Group, která v Karlíně staví novou čtvrť Rohan City. Návrh pak místopisná komise města na konci listopadu minulého roku schválila.

V době psaní článku petici podepsalo více než 3200 lidí. Ani Helmův žleb neměl při obléhání Sarumanovými vojsky tolik obránců! Pokud se k nim chcete přidat, k petici se dostanete skrze odkaz ve zdroji článku níže.