Česká fantasy série Naslouchač od Petry Stehlíkové oslnila mnoho českých i slovenských čtenářů. První díl, který vyšel v roce 2016, si na Databázi knih drží průměrné hodnocení 93 procent, a to titul hodnotilo celkem 2 703 čtenářů, což je na českou knihu opravdu velké množství. Druhý díl z roku 2017 s názvem Faja je na tom ještě o jedno procento lépe.

Na sérii je asi nejvíce zajímavý samotný svět, který na první pohled nezní moc originálně, ale v hlubším pohledu je v něm spousta zajímavých prvků, za které by se nemuseli stydět ani vrcholní autoři fantaskní literatury.

Příběh se odehrává po Velké válce. Svět je rozdělen na dvě části. Zatímco ta jedna je plně obyvatelná, ta druhá je zamořená jedovatými plyny. Ta obyvatelná polovina je chráněna štítem, který je poháněn energií z nerostu zvaného sklenit.

Sklenit však není bezpečnou surovinou, která pouze chrání. V jeho blízkosti žije národ sklenařů, kteří ho jako jediní dovedou těžit. Za to však platí vysokou daní. Kvůli energetickému poli ze štítu žijí v téměř středověkých podmínkách a samotná těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc je celá populace sklenařů zotročená lidmi z nížin.

Hlavní hrdinkou je třináctiletá Ilan, která se jako jedna z mála dětí narodila bez deformace. „Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti.“ Ilan však není jen tak obyčejná dívka. Má totiž schopnost naslouchat sklenitu a tak se začne učit sklenařským brusičem.

Díky její výjimečnosti a převleku chlapce si ji vybere sám velký kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, která chrání sklenářská města před nebezpečnými tvory s přezdívkou Nasterea. Ilan se tedy nachází ve složité situaci, kdy musí uchránit své tajemství před družinou z populace, která zotročila její lid. Postupně se však začne s muži sbližovat a zjistí pravdu, která byla před sklenaři po celá léta tajena.

Už jen ze samotného popisu světa a základní zápletky je rozhodně vidět, že série Naslouchač není jen tak obyčejnou tuctovou fantasy jednohubkou, kterou si přečtete a za měsíc si na ni ani nevzpomenete. Je opravdu s obdivem, že autorka, která začínala s ženskými romány, dokázala vytvořit takový svět.

Jak bylo ale zmíněno v úvodu, Naslouchač dostal zatím jen dva díly z plánovaných pěti. Ten třetí s názvem Nasterea je už na cestě ke svým fanouškům. Na jeho vydání si však budou muset ještě malou chvilku počkat.

Třetí román Nasterea by měl vyjít v první čtvrtině příštího roku. Nakladatelství Host, které je vydavatelem této série, má na svých stránkách uvedeno předběžné datum 25. února/februára 2021. My doufáme, že vydání v tomto termínu nic nezabrání a že se čtenáři budou moci opět ponořit do světa po Velké válce.

Na závěr se s vámi rozloučíme oficiální anotací, kterou raději zakryjeme, aby se budoucí čtenáři série vyvarovali nepříjemným spoilerům a neochudili se o zvraty z prvního a druhého dílu:

„Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.

 Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?

 V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kteří se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?“