Právě probíhající akce Netflix Geeked Week nám připomíná jeden ze svých nejúspěšnějších seriálů a to i přes to, že veškeré informace i ukázku jsme již měli k dispozici.

Papírový dům (Money Heist/ La casa de papel) je původem španělský seriál o netradičních zlodějích. Když Álex Pina v roce 2017 toto dílo vytvořil, pravděpodobně netušil, jakou díru do světa s ním udělá. Dohody s Netflixem však mají svoji sílu, a tak se tento zajímavý seriál mohl dostat mezi větší publikum než kdy dříve. Jedním z vrcholů ocenění od kritiků je cena Emmy za nejlepší drama.

Premisa seriálu je jednoduchá. Tajemný muž najme skupinu lidí, aby přepadl španělskou královskou mincovnu. Poté, co si v mincovně vezme rukojmí, plánuje počkat 11 dnů, aby mohl tisknout peníze, zatímco jedná s policejními silami. V událostech, které následují, se zločinci musí schovávat, ale to jim nezabrání plánovat další loupež tentokrát na národní banku. No a to se, samozřejmě, zkomplikuje ještě mnohem více.

V poslední páté sérii dospěly události tak daleko, že skupina přišla o jednoho ze svých nejdůležitějších členů a poštvala si proti sobě armádu. Tentokrát už to nebude jen vloupačka, ale boj o holé přežití.

Identickou ukázku jsme již mohli vidět před několika dny a je stále stejně skoupá na informace, jako předtím. Kromě úžasné stylizace, která je seriálu vlastní, vidíme, že nepůjde jen fyzické o střety, ale závěr donutí každého sáhnout si na psychické dno. Rozuzlení bude rozděleno na dvě části. První polovina 5. série vychází 3. září/septembra a druhá 3. prosince/decembra.