Minulý týden v kinech premiéroval snímek Království Planeta opic, další filmová kapitola slavné franšízy, která bude také se vší pravděpodobností začátkem zbrusu nové trilogie. A jak se dalo čekat, film zcela ovládl žebříček domácího box officu.

Pro něj během svého zahajovacího víkendu utržil 56,5 milionu dolarů, v porovnání s předešlou trilogií filmů o Caesarovi, kde se hlavní role chopil Andy Serkis, měl lepší otvírák jen Úsvit planety opic (2014). Jedná se tudíž o vcelku solidní start. Když k tomu přičteme ještě tržby mezinárodní, tak celosvětově má Království zatím utrženo 129 milionů.

Samotný rozpočet údajně činil asi 160 mega, pokud se ale filmu bude dařit i v nadcházejících týdnech, což je poměrně pravděpodobné, mohl by s tržbami eventuálně překonat i půlmiliardovou hranici. A to by byl jednoznačně parádní úspěch. Na snímek už každopádně máme i recenzi, na kterou se můžete podívat níže. 

Na druhé místo spadla akční komedie Kaskadér, která po svém druhém týdnu utržila pro domácí box office 13,7 milionu dolarů, což je oproti minulému týdnu propad o více než 50 %. Celosvětově má film na kontě 103,7 milionu, což ovšem žádná velká sláva není. Rozpočet činil asi 150 mega, navíc s takovým poklesem se zřejmě o žádnou trvalku jednat nebude. Ale kdo ví, co přinesou nadcházející týdny, zatím to ale vypadá, že film bude pro studio Universal komerčním neúspěchem.

Zbytek žebříčku se nám od minulého týdne nezměnil. Na třetím místě se udrželo tenisové drama Rivalové, které po svém třetím týdnu pro domácí box office utržilo 4,6 milionu dolarů. Celosvětově to dělá 68,7 mega. Opět připomínáme, že studio Amazon MGM především spoléhá na budoucí uvedení na službě Prime Video, kde by měl film začít skutečně vydělávat.

Na čtvrtém místě zůstává horor Tarot, který po svém druhém týdnu utržil pro domácí box office 3,4 milionu dolarů. Celosvětově snímek utržil 20,2 mega, což je na rozpočet 8 milionů fajn výsledek. Sice ne dechberoucí, ale studio Sony se už nemusí bát, že by mělo na krku nějaký komerční malér.

A na pátém místě se udržela trvalka Godzilla x Kong: Nové impérium, která po svém sedmém týdnu utržila 2,5 milionu dolarů. Film o dvou slavných monster už celosvětově utržil 558,7 mega, což je na rozpočet 135 milionů samozřejmě skvělý výsledek. Pokud film ještě trošičku zabere, tak s tržbami překoná i snímek Kong: Ostrov lebek (2017) a stane se tak komerčně nejúspěšnějším filmem v rámci MonsterVerse

A na co do kina tento týden? Pokud jste fanoušci velké, líné a oranžové koule jménem Garfield, tak si nenechte ujít jeho nové animované dobrodružství. V něm na scénu přijde jeho otec Vic, se kterým bude muset líný kocour provést jakousi velice riskantní loupež.

Pokud ale raději preferujete home invasion horory, tak zajděte na snímek Cizinci: Kapitola 1. V něm se na scénu vrací tři maskovaný vrahouni z titulu Oni (2008) a následného pokračování, kteří budou terorizovat další nebohý pár.

Oba dva filmy vyjdou ve čtvrtek, tedy 16. 5. 2024. Níže se můžete podívat na oficiální trailery.