V roce 2008 měl premiéru slavný found footage snímek Monstrum (Cloverfield), o který se postaral Matt Reeves, režisér loňského Batmana. Samotná propagace filmu si ale dala hodně záležet na tom, aby se dějství filmu uchovalo v tajnosti, tudíž různé teasery a trailery toho z filmu příliš neukazovaly, což u filmových fanoušků vyvolávalo nadšené debaty o tom, co pro ně vlastně tvůrci chystají. V rámci této propagace také vznikaly různé webové stránky, které byly zasazeny ve světě Cloverfieldu.

Jedna z těchto stránek se zaměřovala na smyšlený nápoj jménem Slusho, který byl poprvé zmíněn v seriálu Alias (2001) od J.J. Abramse, jenž se na Cloverfieldu podílel jako jeden z producentů. A právě tato webová stránka je momentálně zase online. Navštívit ji můžete i vy, stačí jenom kliknout na odkaz, který najdete ve zdroji na konci článku. Znamená to snad, že se blíží další Cloverfield?

Samotná stránka nám samozřejmě nic neodhalí, návštěvník na ní může pouze zábavnou formou míchat různé příchutě do sebe. A to je tak nějak všechno. Důležité je ale to, že stránka je opět online. Což může naznačovat hlavně to, že se brzy dočkáme informací o dalším Cloverfieldu, který by měl tentokrát mít přímou spojitost s prvním dílem.

Nutno také připomenout, že o výrobě dalšího filmu ze série víme už od září/septembra minulého roku. Tehdy server Deadline informoval o tom, že režisérem se stane Babak Anvari, tvůrce horůrku Rány (2019), a scenáristou zas Joe Barton, jenž napsal velice působivý a hrůzný snímek The Ritual (2017). Od té doby jsme se ale o projektu nedozvěděli zhola nic. Je snad možné, že se to v následujících týdnech změní? Uvidíme, ale opět zaktivovaná stránka se Slusho je rozhodně dobrým znamením.

Ještě v roce 2021 vyšlo také najevo, že nový Cloverfield se tentokrát k found footage stylu neuchýlí. 

Jak jistě mnozí fanoušci vědí, na snímek nepřímo navázaly ještě dva filmy. Prvním byla vcelku zábavná komorní podívaná jménem Ulice Cloverfield 10 (2016), kterou natočil Dan Trachtenberg, režisér velice povedeného dílu Predátora s podtitulem Kořist (2022).

Pak zde máme také snímek The Cloverfield Paradox (2018) od Julia Onaha, ale ten dopadl u kritiků a diváků opravdu neskutečně bídně.

Budeme každopádně doufat, že chystaný čtvrtý film vrátí značce pohasínající slávu. A hlavně doufejme, že obnova výše zmíněné webové stránky skutečně předznamenává příchod nových informací.