Americká spisovatelka Patricia Briggs začala se svou kariérou v roce 1990. O tři roky později vydala svou první knihu Masques, se kterou neuspěla a málem předčasně ukončila kariéru. Dala však psaní ještě šanci a napsala svůj druhý román s názvem Steal the Dragon, který už měl úspěch u čtenářů i kritiků. A tak psala dál a s každou další knihou měla více a více fanoušků.

V roce 2006 se svým nakladatelem podepsala smlouvu na sérii Mercedes Thompson, kterou v Česku vydává nakladatelství Fantom Print. Jedná se o volně navazující urban fantasy sérii s ženou, která dokáže rozeznat nadpřirozené bytosti, které se skrývají v reálném světě a sama je vlastně jednou z nich.

V současné době máme k dispozici neskutečných jedenáct navazujících dílů a jednu povídkovou sbírku. Ten dvanáctý s podtitulem Kouřový démon se pomalu řítí na stánky knihkupců. Vydavatelem je opět nakladatelství Fantom Print a i tentokrát můžeme očekávat pořádnou dávku napětí.

"Pozor na zajíce! Není ušák jako ušák. Někteří, zvláště ti démoničtí, koušou a dokážou zotročit vaši mysl tak, že byste vztáhli ruku i na své nejbližší." Velmi bolestně se o tom přesvědčí naše kojotí automechanička a hrdinka Mercedes Thompson. Tentokrát nás nečeká cesta do nevyzpytatelné říše Pod Kopcem, ale naopak. "Pod Kopcem v podobě malé umouněné holčičky si postaví dveře do své říše přímo na Mercyině pozemku."  

Přečtěte si také: Kniha Arcimág nás zavede do světa Dungeons & Dragons: Forgotten Realms

Srážka s fae končí skoro vždycky špatně, nicméně teď bylo na svět vypuštěno něco podivného, s čím si nikdo neví rady a co se postará, aby naše hrdinka Mercy potkávala ve svém domku o jednoho ducha navíc. K tomu připočtěte plížícího se kouřového démona a Mercyina poťouchlého upířího šmíráka. A aby toho nebylo málo, její manželství s Adamem začíná z nepochopitelného důvodu skřípat.

Pro někoho, kdo se sérií nemá žádné zkušenosti, vypadá děj asi trošku zmatečně, pokud si však osvojíte znalost světa a postav, tak vše pochopíte. Tento článek je tedy spíše pro čtenáře, kteří patří mezi fanoušky této sérii. Kdybyste měli zájem číst sérii od začátku, prvních 11 dílů a povídkovou sbírku můžete zakoupit na eshopu nakladatelství Fantom Print. Stále dochází k dotiskům, takže se nemusíte bát o nedostatek kusů. Pokud byste měli zájem o dvanáctý díl s podtitulem Kouřový démon, budete ho moci zakoupit ve fyzické verzi od 26. června/júna na tom stejném eshopu. Elektronická verze této knihy je již k dispozici.